Sergej Barbarez postaje 17. selektor: Sušić jedini uspio odvesti na veliko takmičenje, Baždarević ima najveći procentar uspješnosti

U 17:00 sati se predstavlja novi selektor. Do sada je Sušić najuspješniji, Baždarević ima najveći procenat uspješnosti. NSBiH će danas na press konferenciji imenovati Sergeja Barbareza (52) za novog selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine u 17 sati. Nekadašnji fudbaler naše domovine i omiljeni među bh. navijačima postat će 17. selektor na klupi Zmajeva.

Historija i promjene selektora su česta pojava u našoj reprezentaciji. Među selektorima koji su nosili dres FK Sarajevo su Fuad Muzurović (dva mandata), Džemaludin Mušović, Faruk Hadžibegić, Denijal Pirić (samo jedna utakmica kao šef državnog tima), Miroslav Ćiro Blažević (igrao za Bordo tim) i Safet Sušić. Velež je dao četiri selektora: Blaža Sliškovića, Mehu Kodru, Avdu Kalajdžića (samo jedna utakmica kao šef državnog tima), Dušana Bajevića, dok su Željezničar dva puta – Mišo Smajlović i Mehmed Baždarević.

Safet Sušić je do sada jedini odveo reprezentaciju BiH na jedno veliko takmičenje. Bilo je to na Mundijalu u Brazilu 2014. godine. U grupi je naš državni tim zauzeo prvo mjesto ispred Grčke i trasirao je put na planetarni izlog nogometa. Na taj način Sušić je, koji je prethodno proglašen najboljim bh. igračem, dokazao kako je najveći svih vremena.

Evo liste selektora s brojem bodova osvojenih tokom njihovog vođenja reprezentacije Bosne i Hercegovine:

Fuad Muzurović: 1.28 bodova po meču
Džemaludin Mušović: 0.71 bodova po meču
Faruk Hadžibegić: 1.14 bodova po meču
Mišo Smajlović: 1.70 bodova po meču
Blaž Slišković: 1.22 bodova po meču
Fuad Muzurović: 1.00 bodova po meču
Meho Kodro: 0.50 bodova po meču
Miroslav Blažević: 1.53 bodova po meču
Safet Sušić: 1.59 bodova po meču
Mehmed Baždarević: 1.92 bodova po meču
Robert Prosinečki: 1.50 bodova po meču
Dušan Bajević: 0.25 bodova po meču
Ivajlo Petev: 1.25 bodova po meču
Faruk Hadžibegić: 0.75 bodova po meču
Meho Kodro: 1.50 bodova po meču
Savo Milošević: 0.60 bodova po meču