Nenad Marković bh. košarkaška legenda, slavi 56. rođendan

Na današnji dan 1968. godine, u Doboju je rođen Nenad Marković, legenda bosanskohercegovačke košarke, danas trener. Karijeru je započeo u KK Igman Ilidža, nakon čega su ga zapazili skauti U-16 KK Bosna Sarajevo koju je tada trenirao Mladen “Makso” Ostojić.

Nenad je igrao u mlađim kategorijama KK Bosne 2-3 godine, da bi u sezoni 1989/90 prešao u prvi tim i postao starter. Marković je nastavio napredovati, igrajući redovno za KK Bosnu iduće dvije sezone, sve do agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. – 1995. Sljedećih 14 sezona Marković je igrao po cijeloj Evropi, uključujući Italiju, Španiju, Francusku, Izrael i Grčku. Dok je u Francuskoj nastupao za Limoges, imao je čast da nastupi na francuskom All Star meču, gdje je i pobijedio na takmičenju u šutevima za tri poena.

Također je igrao mnoge važne mečeve za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, uključujući dva legendarna meča protiv Hrvatske u novembru 1997. i novembru 1998. koji su ga promakli u jednog od najboljih sportista Bosne i Hercegovine svih vremena. Neno se 2004. godine vratio u svoj matični klub Bosnu da završi igračku karijeru, što se desilo 2006. godine.

Nakon povlačenja, Nenad je postao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, i trener KK Bosne. U oktobru 2007. godine Marković postao je trener Grčkog kluba Panionios iz Atine, koji je odveo do kvalifikacija za Euroligu, što je bio najveći uspjeh kluba u 12 sezona. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *