Mladi s diplomama žele ostati u BIH

Univerzitet u Tuzli danas je, u Univerzitetskoj dvorani, promovirao 378 diplomanata i magistranata koji su svoje diplome stekli do 1. juna 2024. godine. Svi promovirani s kojima smo danas razgovarali planiraju ostati u Bosni i Hercegovini te kažu da već imaju posao.

Amera Sinanović magistrirala je na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli i jedna je od 89 promoviranih magistara. Ona kaže da je 2017. godine, odmah po završetku prvog ciklusa studija, počela raditi.

– Mislim da mladi imaju priliku u Bosni i Hercegovini. Mi smo u toku studija itekako stekli znanje i treba da ostanemo ovdje i da to znanje širimo i unapređujemo naše društvo i napravimo promjenu koju želimo da vidimo – kaže Amera Sinanović.

Mašinski fakultet u Tuzli je završila Eda Muhamedović iz Maglaja, a i ona ističe da u BiH itekako postoji perspektiva.

– S Mašinskim fakultetom ima perspektive, ja sam sretna, zadovoljna u BiH i već dva mjeseca zaposlena. Ne mislim ići iz naše zemlje. Trud i rad se uvijek isplate – kaže Eda Muhamedović.

Zahvaljujući programu zapošljavanja doktora medicine s evidencije Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, koji je iniciran u Skupštini TK i pokrenut nakon zaključka Vlade TK, posao je dobila mlada doktorica Alisa Dedić, koja je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

– Planiram ostati u našoj zemlji jer sam već našla posao i jako se radujem početku karijere. Raduje me projekat zapošljavanja mladih doktora koji provodi Vlada TK i nadam se da će to postati tradicija. Specijalizaciju ću, najvjerovatnije, pokušati da odradim van BiH jer kod nas u većini slučajeva ne možemo izabrati ono što želimo. Jedan od razloga odlaska mladih doktora je upravo to što vani mogu birati specijalizaciju. Najsretnija bih bila kada bih ostala s roditeljima i porodicom u BiH, pa vidjet ćemo šta budućnost nosi – navodi Alisa Dedić.

Univerzitet u Tuzli ima 123 studijska programa, odnosno 12 fakulteta i jednu umjetničku akademiju, koji nude dodiplomski, master i doktorski studij. 

– Nadam se da smo im dali dovoljno znanja i vještina te da će brzo naći posao u struci – kaže prof. dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzlu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *