Miroslav Stevanović se zvanično oprostio od dresa sa državnim grbom

Dolazak novog selektora Sergeja Barbareza potpirivao je nadu kod fudbalske bh. javnosti da bi upravo on mogao u reprezentaciju vratiti Miroslava Stevanovića koji pruža odlične partije u švicarskoj ekipi Servette.

Ipak, objavljeni novi spisak je ipak bio bez Miroslava Stevanovića na njemu, a selektor je obrazložio zašto je Stevanović izostavljen: “Imali smo ideju da zovemo Stevanovića, ali dobili smo kratak i jasan odgovor da je vrlo frustriran što se tiče svega što se ovdje izdešavalo, u neku ruku i ljut. Ja sam svakog momka sam zovnuo i svako je znao da će biti pozvan”, rekao je Barbarez.

Samo dan nakon objavljivanja spiska uslijedila je i reakcija ljutitog Stevanovića koji se odlučio na oproštaj od najdražeg dresa.

“Nakon mnogo godina u kojim sam s ponosom nosio dres Bosne i Hercegovine, donio sam odluku da se oprostim od dresa reprezentacije i mjesto prepustim mlađima. Zahvaljujem saigračima, selektorima i svima koji su u ovim godinama imali određene funkcije u reprezentaciji, a nisu bili eksponirani. Hvala vam za sve! Naravno, posebno hvala našim navijačima na podršci tokom svih ovih godina. Bila mi je čast i zadovoljstvo predstavljati Bosnu i Hercegovinu i ono šta sad na kraju sa sigurnošću mogu tvrditi je da sam na svim utakmicama dao maksimum. Reprezentaciji u budućnosti želim mnogo sreće i uspjeha. Mića” – na svom Instagram profilu napisao je sada već bivši reprezentativac BiH.

Reprezentativna karijera Miroslava Stevanovića započela je 2006. godine kada ga je Velimir Stojnić pozvao da nastupi za U17 reprezentaciju BiH. Tri godine poslije, Stevanović je dobio poziv da nastupi za U19 reprezentaciju, a Branimir Tulić ga je pozvao i u mladu reprezentaciju u martu 2010. godine. Debi za A selekciju Bosne i Hercegovine upisao je 26. maja 2012. godine kada je na mjestu selektora bio Safet Sušić. Od tada do svog oprosta od reprezentativnog dresa Stevanović je odigrao 33 susreta u kojima je postigao tri gola i pet asistencija.