FC Bossy Liverpool iz Australije okuplja bh. zajednicu: Grb sa ljiljanima, zanimljive utakmice i promocija naše zemlje

”Samo istinska vrijednost može opstati unatoč svim iskušenjima”, kaže jedna poslovica. Donosimo zanimljivu priču iz Australije gdje postoji klub koji okuplja bh. zajednicu – mlade igrače. Zove se FC Bossy Liverpool sa sjedištem u Lurnei – Novi Južni Wales. Takmičili su se svojevremeno u Superligi. Klub trenutno igra u Nogometnom savezu južnog okruga.

U razgovoru za Sport Centar predsjednik kluba Kasim Salagić otkrio je kako je ovaj kolektiv dobio ime.

”Klub je nastao 1994. godine. S obzirom da se nije mogao registrovati kao nacionalni tim, dogovoreno je da bude kombinacija Bosna Sydney zato je Bos kao Bosna, a sy Sydney tako je sastavljeno Bossy, a nalazi se u Liverpoolu”, otkrio je prvi čovjek kluba.

Dodaje da su se takmičili u većem rangu.

”Istina je da se ovaj tim nadmetao u Superligi i bio je veoma uspješan na čelu sa rahmetli Fahrudinom Šišićem – Rudijem sa kojim smo osvojili prvenstvo i postali prvaci lige. Nakon što je preselio Šišić, klub je izgubio i stadion i ispao iz Superlige. Tako da smo morali 2010. godine početi sve od nule’‘, kazao je Salagić.

Naš sagovornik je više od 10 godina na čelu kluba. Ne krije da uvijek žele priskrbiti nove elemente za priču.

”Cilj ovog kolektiva je održati bh. zajednicu na okupu, jer sport je spona između svih ostalih organizacija. Dakako, treba i da bude najbolji ambasador svoje domovine’‘, potcrtao je.

Na kraju je otkrio da grb kluba krasi ljiljan, a dodao je i ko sve nastupa za FC Bossy Liverpool.

”Što se tiče igrača koji nastupaju za naš tim, to je većinom naša omladina. Naravno da može da igra ko god želi da nosi naš logo i dres. Takmičimo se u Distriktu Novog Južnog Velsa i trenutno imamo 5 timova djece od 5 do 14 godina. S obzirom da su u pripremi izgradnja stadiona na našem imanju u Lepingtonu, planiramo organizovati i seniorske timove u većem rangu nadmetanja u budućnosti”, zaključio je Salagić.