Ministar Delić predstavnicima najuspješnijih kompanija u FBiH predstavio koncept jesenjeg sajma zapošljavanja

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizuje najveći sajam za zapošljavanje u Federaciji BiH koji će se održati ove jeseni u Sarajevu. Cilj sajma je povezivanje nezaposlenih, osoba koje žele promijeniti zanimanje ili karijeru s najtraženijim zanimanjima na tržištu Federacije.

Tim povodom federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić organizovao je u utorak susret s predstavnicima najuspješnijih kompanija s područja Federacije BiH kako bi im predstavio koncept sajma i pozvao ih na aktivno učešće na ovom sajmu.

“Partnerstvo s vodećim poslodavcima i velikim kompanijama pružit će sajmu zapošljavanja reputaciju kvaliteta i privući veći broj posjetilaca. Kroz ovo partnerstvo, sajam će zasigurno postati atraktivna destinacija za nezaposlene koji su u potrazi za poslom jer im omogućava direktni kontakt s renomiranim poslodavcima”, kazao je tokom prezentacije poslodavcima ministar Delić.

Osim toga, top poslodavci i velike kompanije na samom sajmu i tokom priprema sajma mogu pružiti vrijedne informacije o svojim otvorenim radnim mjestima, karijernim mogućnostima i očekivanjima od potencijalnih kandidata, što dodatno obogaćuje iskustvo posjetitelja sajma, a poslodavcima omogućava pristup i više nego neophodnoj radnoj snazi, rečeno je danas na prezentaciji.

Organizatori sajma su Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, uz suorganizaciju Federalnog ministarstva razvoja, obrta i poduzetništva, Federalnog zavoda za zapošljavanje, te Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Sajmu se pridružuju kao partneri i kantonalna ministarstva obrazovanja, Federalna informatička agencija (FIA), Privredna komora FBiH, Udruženje poslodavaca FBiH, te agencije za posredovanje u zapošljavanju AVS agencija za posredovanje i usluge, MojPosao.ba, E.R.M. Company Cazin, Bloomteq, Selsar Company te ClipCon agencija za zapošljavanje & Employer Branding.

Organizacija sajma zapošljavanja usko povezana sa nedavno usvojenom Strategijom zapošljavanja Federacije BiH

Organizacijom ovog sajma nastoji se implementirati glavne ciljeve strategije zapošljavanja Federacije BiH, uključujući smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje zaposlenosti, te suštinski doprinijeti implementaciji mjera i aktivnosti predviđenih u strategiji zapošljavanja Federacije BiH kroz direktnu suradnju između relevantnih sudionika u oblasti zapošljavanja.

“Kroz promociju otvorenih radnih mjesta, podršku različitim sektorima i industrijskim granama, te direktno povezivanje poslodavaca i nezaposlenih, očekujemo prve korake u ostvarivanju ciljeva strategije zapošljavanja Federacije BiH”, izjavio je ministar.

Na sajmu zapošljavanja planiran je raznovrstan i interaktivan program koji će pružiti korisne informacije, resurse i zaposlenje ili mogućnosti za napredovanje u karijeri.

Sajam zapošljavanja Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je nezaobilazna destinacija ove jeseni koja će vam pomoći da ostvarite svoje karijerne ciljeve ili pronađete prvo zaposlenje.