Legendarni Sir Alex Ferguson otkrio svoj najgori transfer u Unitedu

Legendarni trener, Sir Alex Ferguson, vodio je Manchester United od 1986. do 2013. godine, ostavljajući neizbrisiv trag u historiji kluba i svjetskog fudbala. U svojih 26 godina vođenja Uniteda, Ferguson je osvojio 38 trofeja, uključujući 13 naslova engleskog prvaka, pet FA kupova i dvije Lige prvaka.

Iako je Ferguson poznat po uspjesima, priznao je i nekoliko promašenih transfera tokom svoje karijere. Jedan od najpoznatijih slučajeva je transfer Ralpha Milnea 1988. godine. Milne je stigao u United iz trećeligaša Bristol Cityja za 170 hiljada funti, ali se nije uspio afirmirati.

“Moj najgori potpis? Ralph Milne. Platio sam samo 170 hiljada funti, ali još me osuđuju zbog toga”, priznao je Ferguson. Milne je za United odigrao samo 22 utakmice i postigao tri gola prije nego što je otpušten iz kluba. Problemi s alkoholom dodatno su zakomplicirali njegovu karijeru, a nakon nogometnog umirovljenja 1991. godine.

Ferguson je također spomenuo još jedan transfer koji nije ispao kako je planirao. Prije 21 godinu, United je doveo kamerunskog veznjaka Erica Djemba-Djembu iz Nantesa za oko četiri milijuna eura. Ferguson je vjerovao da će Djemba-Djemba biti nasljednik legendarnog Roya Keanea, ali se njegova avantura u Unitedu završila nakon samo dvije godine.

Unatoč ovim neuspjesima, Fergusonov naslijeđe u Manchester Unitedu ostaje neprocjenjivo, a njegova sposobnost da se suoči s izazovima i nastavi naprijed ključni su elementi koji su ga učinili jednim od najuspješnijih trenera u historiji fudbala.