Izraelska vojska zauzela cijelu granicu između Gaze i Egipta dugu 14 kilometara

Izraelske snage preuzele su kontrolu nad tampon zonom duž granice između pojasa Gaze i Egipta, saopćilo je u srijedu vojska te zemlje, dajući Izraelu efektivnu vlast nad cijelom kopnenom granicom palestinske teritorije.

Izrael je također nastavio smrtonosne napade na Rafah u južnoj Gazi uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde da se okončaju napadi na grad, u koji se ranije sklonila polovina od 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Na televizijskom brifingu, glavni vojni glasnogovornik Daniel Hagari rekao je da su izraelske snage preuzele “operativnu” kontrolu nad “filadelfijskim koridorom”, koristeći kodni naziv izraelske vojske za koridor dug 14 kilometara duž jedine granice Pojasa Gaze sa Egiptom.

“Koridor Filadelfija služio je kao linija ‘kisika’ za Hamas, koji je redovno koristio za krijumčarenje oružja u područje pojasa Gaze”, rekao je Hagari.

Hagari nije naveo na šta se odnosi “operativna” kontrola, ali je izraelski vojni zvaničnik ranije rekao da su izraelske “čizme na zemlji” duž dijelova koridora.

Granica s Egiptom duž južnog ruba bila je jedina kopnena granica Pojasa Gaze koju Izrael nije direktno kontrolisao. Ranije u srijedu, Izrael je poslao tenkove u napade na Rafah.

Oni su u utorak prvi put ušli u srce Rafaha uprkos naredbi najvišeg suda Ujedinjenih nacija da se odmah zaustavi napad na grad.

Svjetski sud je rekao da Izrael nije objasnio kako će zaštititi evakuisane iz Rafaha i osigurati hranu, vodu i lijekove. Svojom presudom Hamas je također pozvao da odmah i bezuslovno oslobodi taoce odvedene iz Izraela 7. oktobra.

Stanovnici Rafaha rekli su da su izraelski tenkovi ušli u Tel Al-Sultan na zapadu i Yibnu i blizu Shaboure, a nakon toga su se povukli prema tampon zoni na granici s Egiptom, umjesto da ostanu na mjestu kao u drugim ofanzivama.

“Primili smo pozive u pomoć od stanovnika Tel Al-Sultana gdje su bespilotne letjelice ciljale raseljene građane dok su se kretali iz područja u kojima su boravili prema sigurnom teritoriju”, rekao je zamjenik direktora hitne pomoći i hitnih službi u Rafahu, Haitham al Hams.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je 19 civila ubijeno u izraelskim zračnim napadima i granatiranju širom Gaze. Izrael optužuje militante Hamasa da se kriju među civilima, što Hamas poriče.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *