Iz Radnika „galamili“ na sudiju Marčinka, GFC Sarajevo danas traži drugu pobjedu i put u finale

Futsal Premijer liga BiH ulazi u samu završnicu. Na programu su za vikend bili prvi polufinalni dvoboji u kojima su se sastali Mostar i Hercegovina, te Radnik i Sarajevo.

U prvom duelu, igranom u gradu na Neretvi, domaća ekipa je slavila sa 6:1 i povela u polufinalnoj seriji sa 1:0, dok je Radnik, inače prvak BiH u futsalu, dočekao GFC Sarajevo, čiji igrači su odigrali fantastičnu utakmicu i slavili rezultatom 3:1. Hercegovina danas dočekuje Mostar i ima priliku da poravna u seriji na 1:1, dok Sarajevu u Skenderiji (19:30) na noge dolazi Radnik i ukoliko domaći slave pobjedu, dvokorakom će u finale. No, pune bure se diglo oko prvog okršaja u Semberiji. Poslije utakmice igrači i rukovodstvo tima iz Bijeljine stisnulo je ruku gostima, čestitajući na zasluženoj pobjedi, a onda se pojavilo saopštenje na zvaničnoj stranici kluba, gdje krive sudije za poraz. U saopštenju stoj

Radnik imao zamjerku na suđenje

”U Bijeljini se desila jedna od najvećih futsal greški u režiji Vedrana Marčinka nastanjenog u Mostaru. Po čijem nalogu, za koga i zbog čega je Vedran Marčinko sudio? U prilog prilažemo video snimke (koji se mogu naći na stranici kluba), pa vi prodsudite. Takođe, nećemo navoditi sitne prekšaje, nećemo navoditi ni žuti karton kad se pokaže prednost, ali se žuti karton ne pokaže. Prilažemo samo krucijalne greške. Radniku nisu svirana dva kaznena udarca, nije isključen igrač koji brani prazan gol rukom”, naglašavaju iz Radnika.

Dodaju da je tokom čitave utakmice Marčinko tendeciozno sudio i na kraju kada je objektivna publika u Bijeljini počela da reaguje, uklonio je i redare sa parketa i pokazao da je on “šerif”.

”Još od početka prvenstva Marčinko je u drugom kolu oštetio Radnik, što je potvrdio i Komitet za sudije i sudijska pitanja i ocijenio ga lošom ocjenom. Nakon toga klub je reagovao i tražio izuzeće Marčinka, koji zamislite sve do ovog meča nije sudio Radniku. Postavlja se pitanje, da li finaliste treba da određuje teren ili ljudi u crnom? Da li više vrijedi ulagati u sport ili treba ulagati u sudije? Postavljamo pitanje da li smeta što Radnik može osvojiti duplu krunu, što u Bijeljini budu pune tribine i to treba “ugasiti”, stoji u saopštenju Radnika.

GFC Sarajevo slavio zahvaljujići maestralnoj partiji golmana

Ipak, svima onima koji su gledali utakmicu jasno je da je GFC Sarajevo slavio ponajviše zahvaljujući maestralnoj partiji golmana Sarajlija Amera Šarića, koji je branio nemoguće. Također, prema svjedočenjima većine ekipa, navikli su igrači Radnika da su zaštićeni u svakom pogledu. Da stvar bude još čudnija, predsjednik i alfa i omega Radnika iz Bijeljine, koji je i sam sudija i to na Premijer ligi BiH. Bio je za vikend četvrti sudija na utakmici između Borca i GOŠK-a, na kojoj je tim iz Gabele već u 3. minuti ostao sa igračem manje, a Gabeljanima je sviran ofsajd, iako je jasno vidljivo da njihov igrač nije bio ni blizu nedozvoljene pozicije, čime su direktno oštetili GOŠK. Stoga se postavlja pitanje – da li korektno ovako kritikovati kolege?

Javnost može pogledati snimak

Također, javnost može pogledati snimak susreta između KMF Radnika i GFC Sarajeva u kojem su Sarajlije pobijedile sa 3:1, golovima Faruka Brkanića u dva navrata i Stefana Jokića, te sama donijeti svoj sud. Možemo pretpostaviti da su Bijeljinci željeli ovim saopštenjem da izvrše pritisak na sudijsku organizaciju, tačnije na povjerenika za suđenje Miru Hrkača, koji je lično prisustvovao susretu u Bijeljini i sam vidio sve ono što se dešavalo. Također, saznajemo da “problem” Radnika sa Marčinkom datira još sa početka sezone pa je izgleda susret i ekipa GFC Sarajevo samo kolateral cijele situacije.  Večeras će stvari biti mnogo jasnije.