ISLAMSKA ZAJEDNICA BOŠNJAKA U DANSKOJ PREVARENA ZA 1,2 MILIONA DANSKIH KRUNA

Amira Smajić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, optužena je u Odenseu za milionsku prevaru u kojoj je, Islamsku zajednicu Bošnjaka u Danskoj oštetila za 1,2 milion danskih kruna, prenose danski mediji.

Ova žena je u fokusu danskih medija ovih dana nakon premijernog prikazivanja dokumentarca TV2 “Den sorte svane” (“Crni labud”), gdje je ona razotkrivena kao “krtica” u vezi sa svojim prijašnjim poslom.Amira Smajić je karijeru započela sa savjetnikom za dugove Johnnyjem Hastom Hansenom sa Fyna, koji je jesenas osuđen za tešku prevaru. Međutim, i sama se tereti za tešku prevaru, koja se, između ostalog, tiče i bosanskohercegovačkog udruženja – Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj.

Ona je, između ostalog, priznala da je prevarila Islamsku zajednicu Bošnjaka u Danskoj za 1,2 miliona danskih kruna, proizilazi iz sudske dokumentacije kojoj je Fyens Stiftstidende imao pristup.

Naime, Amira Smajić, koja je i sama izbjeglica iz BiH, objasnila je da ju je 2018. godine kontaktirao imam i zatražio od nje da otvori bankovni račun za bh. udruženje u banci Nordfyns bank.

Umjesto toga, udruženju je dala svoj broj bankovnog računa, tako da je između juna i decembra 2018. na nju prebačeno 1,2 miliona danskih kruna.

“Bila je pod velikim finansijskim pritiskom, a istovremeno je uzimala morfij od oca, koji je isključivo za teške bolesnike. To ju je psihički paralizovalo pa se istovremeno osjećala i malo ‘napuhano’ “, stoji u sudskoj dokumentaciji.

Na sudu je objasnila da je novac utrošen dug koji je imala, a u vezi kojeg je svojevremeno i kidnapovana.

U dokumentarcu TV2 “Den sorte svane” 36-godišnja Amira Smajić priznaje da je 10 godina omogućila finansijski kriminal “težak nekoliko milijardi”, ali da za to nikada nije kažnjena. Međutim, vjerovatno je to samo pitanje vremena.

Amira Smajić je prije objavljivanja dokumentarca već bila izložena prijetnjama po život i pokušala je da se dokumentarac zaustavi.

Azmir Salihović, blagajnik bh. udruženja koje je prevarila Amira Smajić priznaje da je udruženje u jednom momentu bilo naivno kada im se ona obratila i ponudila pomoć.

Naime, u razgovoru za danske medije, Salihović kaže da su joj vjerovali jer je ona i sama bila izbjeglica iz BiH i vjerovali su da je ona jedna od njih. Njen otac je bio ugledan član bh. zajednice i nije bilo razloga da posumnjaju u nju.

Ali, sada kaže da je uvjeren da je prevara počela još na tom prvom sastanku, 2018. godine.

Salihović kaže da se Smajićeva pojavila na generalnoj skupštini udruženja rekavši da ima rješenje za njihov probleme. Naime, u tom momentu je račun udruženja bio blokiran i ona se ponudila da im pomogne tako što će im otvoriti novi račun.

„Učinila je sve da pridobije naše povjerenje. Na sviju je ostavila dobar utisak. Čak je na skupštinu došla pokrivena maramom, iako mnoge naše žene ovdje ne nose maramu“, kaže Salihović, dodajući da je sve ovo bio jedan performans.

Nakon toga zapravo nastaje problem. Naime, umjesto otvaranja novog računa u Nordfyns Bank, ona zapravo daje svoj broj računa.

Prevara je izvršena tako što su dva njena računa preimenovana, a sebi je prebacila 1.2 miliona kruna.

„Sada se osjećamo tako iskorišteno“, rekao je Salihović.

On dodaje da je Smajićevu u tom periodu bilo vrlo teško kontaktirati. Naime, ona je stalno imala neke izgovore. Prvo je govorila da joj je otac bolestan, pa da je izgubila telefon u BiH.

Tada je udruženje odlučilo da direktno kontaktira banku koja im je odgovorila da udruženje nikada nije bilo njihov klijent. Tada je banka i potvrdila da su sporne uplate prebačene na lične račune Amire Smajić.

Tada, novembra, 2019. godine udruženje je odlučilo da cijeli slučaj prijavi policiji.

Nakon prijave, udruženje je odlučilo da i nju lično obavijesti da je prijavljena policiji i tada su joj se prvi put direktno suprostavili. Prema Salihovićevim riječima, ona je počela da plače i rekla je da je bila prinuđena na to. Kaže da je bila na ivici da izgubi sve. Salihović kaže da ni danas ne vjeruje u njenu priču.

Ona je avgusta 2021. osuđena zbog prevare i naloženo joj je da udruženju vrati novac, tj. 1,2 milion kruna, ali i još dodanih 200.000 na ime kamate i sudskih troškova, prenose Nezavisne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *