Hrvatski div kupio veliku firmu u BiH i postao lider na našem tržištu

Ova akvizicija dovest će do veliki promjena na domaćem tržištu dijelova i opreme za automobile

Hrvatska CIAK Grupa kupila je jednog od najvećih distributera auto dijelova u BiH – firmu SIM Impex Banjaluka, čime je postala lider na domaćem tržištu u ovoj oblasti, izvještava BiznisInfo.ba.

Ugovor, koji je potpisan 16. aprila, uključuje preuzimanje dviju kompanija – Stahlgruber trgovina Ljubljana i SIM Impex Banjaluka, koje su članice LKQ Europe.

SIM Impex iz Banjaluke se pozicionirao među lidere u distribuciji rezervnih dijelova, opreme i kozmetike za putnička i laka komercijalna vozila na tržištu BiH. Kroz veleprodaju i maloprodaju, kupcima je na raspolaganju preko 1, 5 miliona artikala za više od 40 marki automobila sa besplatnom dostavom u roku 24 sata. Imaju mrežu od 30 poslovnih jedinica širom Bosne i Hercegovine.

Vlasnik SIM Impexa do sada je bila firma Rhiag-Inter Auto Parts Italija. SIM Impex je u 2022. godini imao prihode od skoro 40 miliona KM.

CIAK Grupa posluje u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji. S preko 150 prodajnih mjesta u Hrvatskoj i okolici vodeći su distributer autodijelova i dodatne opreme.

BiznisInfo.ba podsjeća da je CIAK 2021. godine kupio firmu Auto Milovanović Banjaluka, također jednog od lidera u ovoj oblasti. Firma Auto Milovanović u 2022. godini imala je prihode od oko 52 miliona KM.

Sa novom akvizicijom SIM Impexa, ova grupacija će postati lidera na tržištu Bosne i Hercegovine.

Inače, transakcija za Stahlgruber trgovina d.o.o. Ljubljana (Slovenija) je u potpunosti završena, dok izvršenje transakcije za firmu SIM Impex d.o.o. Banja Luka ostaje predmet odobrenja nadležnih tijela.

Stoga, s obzirom na neovisnost vanjskih institucija, sve daljnje obavijesti za SIM Impex d.o.o. Banja Luka će biti pravovremeno objavljene po odlukama nadležnih vanjskih institucija.

Trenutak zvaničnog preuzimanja SiM Impexa od strane CIAK-a očekuje se u narednih šest mjeseci, nakon što ovaj proces prođe neophodne procedure.

– Uvjereni smo da je novi vlasnik kompanija koja će unaprijediti naše poslovanje, podržavajući vas, naše klijente i kolege u okviru svoje poslovne strategije. Promjene koje očekuju kompaniju SiM Impex biće u pravcu nadgradnje i ulaganja u dobru poslovnu praksu, a svakako i njegovanje odnosa sa našim postojećim kupcima i dobavljačima. Stoga, želimo da naglasimo da se radujemo našoj daljoj saradnji i još boljim i većim mogućnostima koje nam ova promjena otvara – rekli su iz SIM Impexa.