Hrvatska: Plodine kažnjene zbog prodavanja štetne hrane

Poznati trgovački lanac u Hrvatskoj, Plodine, proglašen je krivim i kažnjen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje ljudi.

Danica.hr. donosi ovosedmičnu presudu u kojoj stoji kako je sanitarna inspekcija u Koprivnici kontrolirala je tamošnji supermarket Plodina i njihovo skladište te utvrdila kako su “stavili na tržište zdravstveno neispravnu hranu, odnosno hranu štetnu za zdravlje ljudi”.

Riječ je bila o soku “Fruity Sensation 100 % jabuka, 1L”.

Službenom analizom soka od jabuke u ovlaštenom laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar utvrđena je veća količina patulina od dopuštene. Patulin je, inače, vrlo čest sastojak u prirodnim sokovima od jabuke.

– Dakle, Plodine su stavile na tržište zdravstveno neispravnu hranu koja sadrži kontaminate koji prelaze najveće dopuštene količine propisane propisima kojima se uređuje područje kontaminata – navodi se u presudi.

Plodine su kažnjene s 2400 eura, a odgovorna osoba u firmi mora platiti 600 eura kazne. Moraju podmiriti i po 30 eura prekršajnih troškova. Presuda je nepravomoćna.