Hoće li se u BiH proizvoditi bjeloruski traktori?

Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede danas su u Banjaluci potpisali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić i ministar industrije Bjelorusije Aleksandar Rogožnik.

Ovaj memorandum potpisan je na tri godine, a odnosi se na podržavanje uvođenja novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Također, ovaj memorandum odnosi se na nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, za šta će Republika Srpska poljoprivrednicima pružiti podršku u vidu subvencije u iznosu do 60 posto.

Ragožnik je istakao da je potpisivanje memoranduma početak velikog puta ka saradnji, prenio je RTRS.

– Potpisan memorandum je veliki početak i omogućeno je prisustvo naših proizvoda. Sljedeći korak je namjera da se pristupi zajedničkom projektu sa brendom koji se dogovorimo. Tehnika koju smo potpisali bit će potpuno obezbijeđena i razmatramo mogućnost proizvodnje u RS-u, a to znači stvaranje radnih mjesta, izvoz tih proizvoda u druge zemlje – istakao je Ragožnik.

– Danas je potpisan važan dokument u oblasti poljoprivrede. To je početak jer imamo puno zajedničkog za saradnju. Vi imate prijatelje u Bjelorusiji, a mi se ovdje osjećamo kao kod kuće – dodao je ambasador Bjelorusije u BiH Vladimir Ulahovič.

Minić je istakao da je realizacija dogovora Dodika i Lukašenka podrazumijevala memorandum.

– Na osnovu memoranduma naši proizvođači će moći kupiti traktore Belarus, gdje će Vlada učestvovati 60 posto, a proizvođači 40 posto. Fond je pet miliona eura. Dogovorena je mreža distribucije, servisa, rezervnih dijelova. Bjelorusija je partner koji pruža mnogo mogućnosti – poručio je Minić.

U delegaciji Bjelorusije su i počasni konzuli Bjelorusije u Srbiji i BiH Dragoljub Švonja i Nedeljko Elek, kao i predstavnici bjeloruskih firmi.