Gradski derbi na Grbavici uz maksimalne mjere osiguranja

Povodom predstojećeg nogometnog derbija između Željezničara i Sarajeva (nedjelja, 20 sati, Arena 1 Premium) na stadionu Grbavica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i policijski komesar Fatmir Hajdarević održali su danas sastanak sa predstavnicima ovih klubova.

Ministar Katica je poručio da će MUP Kantona Sarajevo Uprava policije poduzeti sve neophodne mjere za održavanje derbija, a od predstavnika klubova zatražio je maksimalnu saradnju i kooperativnost.

“Smatram da je važno da održimo ovakav sastanak i podijelimo odgovornost, te da poduzmemo sve mjere da derbi protekne u najboljem redu. Mi želimo da se derbi održi, ali morate znati da nam je sigurnost građana na prvom mjestu i zato od vas i navijača očekujemo maksimalno korektno i civilizirano ponašanje”, poručio je ministar Katica.

Policijski komesar Fatmir Hajdarević najavio je da će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Uprave policije vršiti pretres lica na svim ulazima, te da policija neće dozvoliti bilo kakav oblik nasilja i huliganstva.

Istakao je da policija, klubovi i navijači moraju zajedno djelovati kako bi ovaj i svaki naredni derbi protekao u najboljem redu te da ne smije doći do upotrebe pirotehničkih sredstava, huliganstva i uništavanja imovine. Kako je rečeno tokom sastanka, policija će osigurati održavanje derbija, ali će i istrajati u zaštiti grada i građana.

Predstavnici oba kluba poručili su da je održavanje derbija uz prisustvo navijača zajednički interes te da će održati sastanke sa predstavnicima navijačkih skupina, prenijeti im upute sa današnjeg sastanka i upoznati ih sa mjerama koje će MUP Kantona Sarajevo Uprava policije poduzeti.

Istakli su maksimalnu spremnost na saradnju navodeći da će od navijača tražiti da se pridržavaju uputa i pokažu odgovorno ponašanje.

U ime FK Sarajevo sastanku je prisustvovao Zlatan Čakal, oficir za bezbjednost kluba, a u ime FK Željezničar direktorica Amira Bajrović – Uzunović i komesar za bezbjednost Dino Pekić.