Futsal: Revolucija i budućnost svjetskog sporta

U ovosedmičnom izdanju LTT Sports je istražio intrigantni svijet futsala. Zamislite sebe, ljubitelja fudbala, kako vam se predstavlja preobražena verzija voljene igre.

Ova izvedba pruža brži, uzbudljiviji spektakl u manjem formatu. Imun na prekide zbog vremenskih uslova ili nepravilnosti terena jer se igra u zatvorenom, zar ne biste bili zainteresovani da doživite ovu impresivnu transformaciju?

Datirajući još od 1930-ih u Urugvaju, futsal je dio našeg sportskog krajolika već skoro stoljeće. Osmišljen je kao zamjena za punokrvne fudbalske utakmice, pri čemu je YMCA pružila idealno mjesto za njegovo igranje. Utakmice su se obično održavale u zatvorenoj dvorani, često prenamjenjujući košarkaški teren, kao podsjetnik na originalno stvaranje sporta od strane YMCA.

Futsal, za razliku od mnogih sportova sa folklornim nasljeđem, duguje svoje stvaranje određenoj osobi – profesoru Juanu Carlosu Cerianiju. On je bio aktivan član YMCA teretane smještene na raskrsnici Colonia i Rio Negro u centru Montevidea. Priče iz prošlosti govore da je bio učenik na istom koledžu u Massachusettsu kao James Naismith, osnivač košarke, unutar mreže YMCA. Ideja igranja u zatovrenom prenesena je u Urugvaj od strane Cerianija. Međutim, djeca u Montevideu u to vrijeme nisu bila oduševljena i zainteresovane za unutrašnje sportove, jer je fudbal bio veoma popularan sport i Urugvaj je bio vodeći na globalnoj sceni. Kao rezultat toga, Ceriani je došao na originalnu ideju: kako bi spriječio djecu da razbijaju prozore sportske dvorane dok pokušavaju igrati standardni fudbal unutra, razvio je modificiranu verziju igre sa izmijenjenim pravilima i težom loptom kako bi igra ostala na zemlji.

Sa svojim inspirativnim počecima, sport je proširio svoj doseg na više od 200 zemalja, sa odanom publikom, posebno u Južnoj Americi, odražavajući njegove početke. Ipak, čini se da je futsal više specijalizovani interes nego globalni spektakl koji njegove jedinstvene karakteristike potencijalno mogu učiniti. Tipični ljubitelj fudbala možda nije upoznat sa Manuelom Tobiasom, Ricardinhom ili Konstantinom Yeremenkom, iako je njihova popularnost u “malom” futsalu paralelna sa Messijem, Cristianom Ronaldom ili Luisom Figom. Osim toga, identitet trenutnog šampiona UEFA Futsal Lige prvaka možda je nepoznat onima izvan Španije i uskog kruga futsal zajednice.

Koji su pokretači razvoja futsala i koji su glavni elementi koji, pretpostavljamo, mogu pozicionirati futsal kao vodeći sport u deceniji koja se približava stogodišnjici njegovog postojanja?

Prvo, izazovi.

Futsal, za razliku od tradicionalnog fudbala, podliježe dvojnom sistemu koji uključuje FIFA-u i nezavisno tijelo. To rezultira istovremenim takmičenjima, odvojenim pravilnicima i nedostatkom dosljednosti u upravljanju i osnovnim uslovima igranja, što potencijalno može predstavljati prepreku za nove igrače u sportu.

  Interakcija sa tradicionalnim fudbalom je problematična jer se futsal često percipira kao jednostavno unutrašnja verzija fudbala. Međutim, futsal je jedinstveni sport sa svojim specifičnostima i taktičkim nijansama, koje su uticale na postavku, broj igrača, loptu i pravila. Unutar fudbalske zajednice, futsal se često smatra alatom za treniranje usavršavanja tehničkih vještina poput kontrole lopte i kratkog dodavanja. Globalna fudbalska ekonomija nudi više profesionalnih prilika, čineći tradicionalnu igru sa 11 igrača privlačnijom opcijom za vješte igrače i trenere.

  Čak i sa preprekama na putu, rast futsala je nezaustavljiv, dajući mu titulu najbrže rastućeg dvoranskog sporta od strane FIFA-e. To nas navodi na pretpostavku: da li je futsal spreman postati sljedeći veliki globalni trend? Njegov potencijal leži ne samo u ulozi zabave ili metode treniranja, već i kao komercijalnom proizvodu dizajniranom za zahtjeve modernog svijeta.

  Futsal, inherentno brz, saradnički i uzbudljiv, obuhvata sve elemente koje cijenimo u fudbalu, i još nešto, njegova kompaktna priroda, u poređenju sa tradicionalnim fudbalom sa 11 igrača, savršeno odgovara modernoj želji za neprekidnom, uzbudljivom zabavom.

  Futsalova unutrašnja forma je idealno prilagođena današnjim izazovima u vezi sa klimom i nepredvidivim vremenskim uslovima, čineći ga sportom na koji treba obratiti pažnju u budućnosti.

  Sa komercijalnog aspekta, privlačnost dvoranskog, arenom baziranog sporta koji također ima direktnu vezu sa omiljenim “velikim” sportom svijeta je neupitna. Zamislite futsal meč postavljen slično kao NBA, NHL ili MMA događaj? Očito su stvoreni jedno za drugo. Dodatno, manje veličine timova u futsalu čine ga ekonomičnijim za upravljanje profesionalnim timovima.

   Možemo li zamisliti scenario u kojem futsal nadmašuje svog ‘velikog’ brata kao omiljenu igru svijeta, i da su navijači širom svijeta više upoznati sa Ricardinhom nego sa Ronaldom? To možda zvuči nevjerovatno, posebno jer isto tijelo upravlja oba oblika sporta i pretpostavljamo da ne bi zagovaralo promociju novog oblika nad tradicionalnim, već etabliranim. Ipak, mnogi od izazova sa kojima se ‘tradicionalni’ fudbal suočava zbog generacijskih promjena i mijenjanja preferencija potrošača mogli bi biti riješeni dinamičnijom promocijom futsala, ne samo kao sporta za angažovanje, već i kao ekonomskog stimulansa i fantastične opcije za gledaoce.

   Usput, pobjednici ovosezonske UEFA Futsal Lige prvaka bili su Associació Esportiva Palma de Mallorca Fútbol Sala, koji su u finalu 5. maja pobijedili FC Barcelona rezultatom 5-1. U kontekstu ‘velikog’ fudbala, ovo bi nedvojbeno bilo viđeno kao pobjeda Davida protiv Golijata, ali u futsalu je i to moguće.

   U Bosni i Hercegovini upravo večeras ćemo imati priliku gledati finale futsal Premijer lige u kome će snage odmjeriti ekipe koje su zasluženo, ali i iznenađujuće došle do finala najelitnijeg futsal takmičenja u Bosni i Hercegovini.