Dodik: Pokrenuta je ideja o promjeni naziva Srebrenice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u Srebrenici pokrenuta ideja o promjeni naziva tog grada i ako Skupština općine donese odluku da mijenja naziv, RS će donijeti zakon i proglasiti ga važećim.

Ljudima koji tamo žive je dosta etiketa koje se povezuju s tim toponimom. Smatram da ljudi imaju pravo izjasniti se o tome. Po proceduri koja je određena zakonom ako Skupština općine Srebrenica donese odluku da se mijenja to ime u neko drugo, onda će Republika Srpska donijeti zakon i proglasiti ga važećim. Nemam ja tu što raditi, bez obzira svidjelo se to Bošnjacima ili ne”, rekao je Dodik za TV Prvu.

Kako je kazao, to će, sudeći po reakcijama Bošnjaka, sada sigurno biti top tema. Dodik je naveo da je dugo bilo nastojanja da se prefiks “bosanski” stavi u što više naziva, uključujući i Aleksandrovac u kojem on živi.

“I kada smo prije desetak godina ukinuli te prefikse, to je bila ludnica. Oni su stalno zloupotrebljavaju taj prefiks”, rekao je Dodik.

Dodik je kazao da Srbe boli to što su srpske općine Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac ostali u Federaciji BiH, ali da će RS poštovati granice i neće ih prelaziti ni u političkom, ni u jednom drugom smislu. Dodao je da granica na Drini postoji samo kao administrativna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *