Cijene stambenih kvadrata u Njemačkoj padaju, ali stanarine rastu

Stanarine u Njemačkoj rastu zbog manjka stambenog prostora u uvjetima visokih troškova gradnje i kredita koji su zakočili građevinski sektor i potražnju, spustivši cijene kvadrata, prema izvještaju udruženja banaka.

U prvom tromjesečju stambene nekretnine u Njemačkoj bile su 4,3 posto jeftinije nego u istom razdoblju prošle godine, objavilo je udruženje njemačkih banaka Pfandbrief (vdp).

Cijene najma novih stanova porasle su za 5,6 posto, javlja Hina.

Trend rasta najamnina neće popustiti u skorije vrijeme, procjenjuju u udruženju.

Tržište pod ogromnim pritiskom

“Tržište najma stanova pod ogromnim je pritiskom. Potražnja uveliko nadmašuje ponudu”, rekao je Jens Tolckmitt, izvršni direktor vdp-a, prenosi agencija Hina.

Troškovi gradnje značajno su porasli posljednjih godina zbog viših kamatnih stopa na kredite i znatno većih troškova rada i cijena građevinskog materijala.

U takvim je uvjetima broj građevinskih dozvola pao i potražnja je oslabila, što je rezultiralo nižim cijenama stambenog prostora, navodi vdp.

Prema bankarskom udruženju, najviše su pale cijene nekretnina u Minhenu – za 5,3 posto.

Pad građevinskih aktivnosti

Pad građevinskih aktivnosti istodobno produbljuje nestašicu stanova, podižući dalji rast najamnina, što bi se moglo nastaviti još neko vrijeme.

Udruženje procjenjuje da bi se cijene stambenih nekretnina u dogledno vrijeme trebale stabilizirati, za razliku od onih komercijalnih nekretnina, poput poslovnih zgrada i trgovačkih centara.

Cijene su u tom segmentu pale gotovo deset posto na godišnjoj razini i još se ne nazire ‘dno’, kaže čelnik udruženja.

Izračuni se temelje na poslovnim podacima više od 700 banaka aktivnih u financiranju nekretnina, a ne na ponudama kupnje i najma koji služe kao osnova statističkom uredu, napominju u vdp-u.