Budžet smanjen Ministarstvu odbrane, Memorijalnom centru Srebrenica…, povećan Konakovićevom ministarstvu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj sjednici treba razmatrati Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu, u skladu s dogovorom vladajuće koalicije (HDZ, SNSD i Trojka) postignutim na sastanku u Mostaru.

U nacrtu, budžet za ovu godinu iznosi oko 1,3 milijarde KM, tačnije 1.355.400.000 KM, objavila je Patria.Nacrt budžeta pripremilo je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Srđan Amidžić (SNSD), koji je sve dosad držao budžet u ladici s obzirom na to da je SNSD tražio više novca od akciza… Prema nacrtu budžeta, navodi Patria, budžet je smanjen nekim institucijama BiH i ministarstvima u odnosu na prethodni, a za neke je znatno uvećan.Tako je budžet u odnosu na 2023. godinu povećan za Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Elmedin Konaković (NiP) i to za nešto više od milion KM, a te ukupan budžet iznosi oko 67,4 miliona KM.Budžet je povećan i za Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Staša Košarac (SNSD) i to za skoro dva miliona KM. 

Povećanje od oko 5,7 miliona KM planirano je za Upravu za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine na čijem je čelu SNSD-ov Zoran Tegeltija. Ukuapn budžet UIO je planiran u iznosu od oko 178,4 miliona KM.

Istovremeno, budžet je smanjen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine za 931.000 KM, a ukupni budžet je planiran u iznosu od oko deset miliona KM. Jedno od najvećih smanjenja planirano je za Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Zukan Helez (SDP) i to za  čak oko 3,5 miliona pa će ukupni budžet ovog ministarstva u 2024. iznositi oko 388,7 miliona KM.Predviđeno je i smanjenje budžeta i za Memorijani centar Srebrenica, i to za 85.000 KM.

Služba za poslove sa strancima dobila je povećanje od 5,9 miliona KM, dok je Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, koja mora uposliti nove ljude i nosi teret migrantske krize, budžet smanjen za 442.000 KM.

Budžet je povećan i za Regulatornu agenciju za komunikacije u iznosu od oko 1,1 milion KM.Prema proceduri, ako Vijeće ministara BiH usvoji nacrt budžeta, on ide dalje u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine koje utvrđuje prijedlog budžeta i šalje ga Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na konačno usvajanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *