Bliži li se mir? Hamas pozdravlja UN-ovu rezoluciju i podršci Bidenovom prijedlogu za prekid vatre u Gazi

Palestinski pokret Hamas pozdravio je rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) o prekidu vatre u Gazi, izrazivši svoju spremnost da se uključi u indirektne pregovore kako bi se to ostvarilo, javlja Anadolija.

Iz Hamasa su poručili da pozdravljaju što je u rezoluciji naveden dio o trajnom prekidu vatre, potpunom povlačenju Izraela iz Gaze, razmjeni zarobljenika, rekonstrukciji i povratku civila.

Hamas je također izrazio spremnost da sarađuje s posrednicima kako bi se uključili u indirektne pregovore o implementaciji principa rezolucije koji “u skladu sa zahtjevima našeg naroda i otpora”.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je večeras nacrt rezolucije kojom se traži podrška za prijedlog koji je najavio američki predsjednik Joe Biden, a koji se sastoji od tri faze i predviđa trenutni prekid vatre u Gazi.

Nacrt je predložila delegacija SAD-a, a podržalo ga je 14 članica, dok je Rusija bila suzdržana.

U usvojenoj odluci ukazano je na diplomatske napore Egipta, SAD-a i Katara, a pozdravljen je prijedlog u tri faze koji je Biden iznio 31. maja.

Također se navodi da je Izrael prihvatio Bidenovu ponudu, a Hamas je pozvan da također prihvati predloženi plan.U prvoj fazi Bidenovog prijedloga predviđen je trenutni prekid vatre, oslobađanje žena, starijih i ranjenih zarobljenika, razmjena palestinskih zarobljenika, povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u Gazi, povećanje humanitarne pomoći, rekonstrukcija osnovnih usluga, povratak palestinskih civila u njihove domove u cijelom Pojasu, uključujući i sjever Gaze.

Nakon dogovora strana, u drugoj fazi je predviđeno oslobađanje svih preostalih zarobljenika kako bi se kriza jednom zauvijek okončala, a od Izraela je zatraženo da se povuče iz cijele Gaze. U odluci je navedeno da će u trećoj fazi biti pokrenut plan rekonstrukcije Gaze, koji bi trajao više godina te da će biti predata i tijela poginulih zarobljenika.

Podržavajući rješenje o dvije države, odluka je ukazala i na važnost ujedinjenja Pojasa Gaze i Zapadne obale pod palestinskim vlastima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *