Bili pred gašenjem, sad su motor razvoja i otvaraju nove pogone

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić danas su u Bugojnu posjetili kompaniju namjenske industrije Binas. Iskazali su podršku menadžmentu i radnicima u nastojanjima da unaprijede i pojačaju proces proizvodnju u ovom preduzeću.

Premijer Nikšić je istakao da je Binas prošle godine ostvario 26 miliona KM prihoda, a u ovoj godini je planirano više do 50 miliona.

– Pored toga, dobre su vijesti što smo čuli da postoji značajan prostor za napredak. To nas uvjerava da sistem koji pravimo i kroz resorno ministarstvo, daje rezultate svima u namjenskoj industriji kako će dalje poslovati. Građani će zasigurno osjetiti taj boljitak – kazao je Nikšić.

Dodao je da u narednih nekoliko mjeseci u Binasu očekuju nova zapošljavanja, kao i otvaranja novih pogona.

Namjenska industrija je okosnica razvoja u Federaciji, te je Nikšić sa resornim ministrom Lakićem posvećen da se nastavi njen razvoj, a tome upravo doprinosi jedna od kompanija namjenske industrije – Binas.

– Izuzetno smo zadovoljni radom kompanije Binas. Potreba za proizvodima Binasa je velika, što je prilika da se dodatno razvije. Posebno nas raduje povećanje broja zaposlenih i kapaciteta proizvodnje, a također je bitno da se ova firma tehnološki unapređuje – kazao je ministar Lakić.

Budući da je, kako je rekao, namjenska industrija generator razvoja Federacije BiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije biće joj od velike pomoći.

Generalni direktor Binasa Abaz Mandžuka predstavio je premijera i resornom ministru pogone firme u kojoj se proizvode upaljači za artiljerijsku, raketnu i minobacačku municiju, granate od 40mm, bombe i topovske kapisle.

Najveći kupci, kako kaže, dolaze iz Češke, Slovačke, Rumunije, Italije, Francuske, Turske, te Hrvatske i Srbije. Očekuje da će u ovoj godini doći do povećanja obima proizvodnje i broja radnika.

– Trenutno imamo zaposleno oko 400 radnika, a tendencija je da uspolenost raste do kraja godine. Također, naša je tendencija razvoj novih proizvoda i njihovo stavljanje u promet. Sada imamo ugovore sa Češkom, Slovačkom, Austrijom, Italijom, kao i Francuskom i drugim državama – kazao je Mandžuka.

Na sastanku je rečeno i to da je novi menadžment uspio od firme koja je bila pred gašenjem, ovaj nekadašnji gigant učiniti pokretačem razvoja bugojanskog kraja.