Biden iznio mirovni plan za Gazu, stigle reakcije Hamasa i Izraela

Hamas je u ranijim istupima bio vrlo jasan da neće prihvatiti dogovor o taocima ako on ne dolazi s garancijom trajnog prekida vatre.

Upravo su se oglasili iz ureda izraleskog premijera Benjamina Netanyahua o predloženom prekidu vatre i dogovoru o taocima, koji je prethodno iznio predsjednik Sjedinienih Američkih Država.

Navodi je da je izraelski čelnik ovlastio pregovarački tim da predstavi nacrt plana na koji može postići “vraćanje naših otetih što je prije moguće”.

Međutim, dalje se kaže da rat u Gazi neće završiti sve dok se ne postignu svi ciljevi – uključujući “eliminaciju Hamasovih sposobnosti”.

Ne potvrđujući je li prijedlog isti kao onaj koji je ranije najavio Joe Biden, iz Netanyahuovog kabineta je saopćeno:

“Tačan nacrt koji je predložio Izrael, uključujući uvjetni prijelaz iz faze u fazu, omogućava Izraelu da zadrži ova načela.” U nastavku se dodaje:

Izraelska vlada je ujedinjena u želji da što prije vrati naše otete i radi na ostvarenju tog cilja.

Stoga je premijer ovlastio pregovarački tim da predstavi nacrt za postizanje ovog cilja, pritom insistirajući na tome da rat neće završiti dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi, uključujući povratak svih naših talaca i eliminaciju Hamasovih snaga.

Tačan nacrt koji je predložio Izrael, uključujući uvjetni prijelaz iz faze u fazu, omogućava Izraelu da zadrži ta načela”.

Glasnogovornik Hamasa rekao je za Sky News da palestinski pokret proučava prijedlog, koji je najavio Biden.

Hamas je u ranijim istupima bio vrlo jasan da neće prihvatiti dogovor o taocima ako on ne dolazi s garancijom trajnog prekida vatre u Gazi.

Hamas je tek u četvrtak poručio posrednicima Egiptu i Kataru da neće učestvovati u budućim pregovorima sve dok traje izraelski napad na Gazu.

Čelnici američkih političkih stranaka pozvali su izraelskog premijera Netanyahua da se obrati Kongresu.

Poziv je stigao od predsjedavajućeg Zastupničkog doma Mikea Johnsona, republikanca, i čelnika senatske većine Chucka Schumera, demokrate.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell i čelnik demokrata u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries također su stavili svoja imena na pozivnicu, na kojoj se navodno radi već neko vrijeme.

Nije poznato kada je predloženi datum za obraćanje.

Poziv dolazi u fazi kada se Izrael suočava sa sve većom međunarodnom kritikom zbog svoje strategije u Gazi, koja dolazi uz veliku cijenu za civile.

Izraelsko bombardiranje i kopnene ofanzive na području pod opsadom ubile su više od 36.000 Palestinaca, prema palestinskom ministarstvu zdravstva kojim upravlja Hamas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *