ANALIZA: Simon Rožman je napravio dosta pogrešnih poteza: Gotovo sigurno odlazi iz FK Sarajevo zajedno sa Senijadom Ibričićem

Projekat dovođenja slovenskog trenera Simona Rožman na klupu FK Sarajevo je definitivno krahirao. To se može osjetiti nezadovoljstvom navijača, ne samo zbog bodovnog zaostatka, nego i zbog igre Bordo tima u nekih 30-tak utakmica koje je s klupe do sada vodio pomenuti stručnjak.

No, krenimo redom. Mora se priznati da se činilo kako je ,nakon dolaska u bordo svlačionicu, Rožman pravo i dugoročno rješenje za tim sa Koševa.

Uz sjajne uslove rano se oprostio od titule, kasnije i od Kupa BiH – a onda i od trećeg mjesta

 I onda trijumf nad mostarskim Zrinjskim od 1:0 na najvećem bh. stadionu. Pobjeda koja je ulila dosta povjerenja i nade da će stvari ići željenim tokom.

”Ja gledam na borbu za titulu kao maraton, niko u šestom kolu nije dobio maraton. Time se ne opterećujem. Kada dobiješ aplauz, publika je ta koja da puls da li je zadovoljna ili nije. Nismo još na top razini. Moramo biti danas apsolutno sretni. Imamo 24 sata da se veselimo, onda krećemo u nove izazove”, naglasio je slovenski stručnjak nakon pobjede nad Zrinjskim na Koševu u septembru 2023. godine.

No, uskoro je uslijedio period loše igre, naročito na gostovanjima (poraz od Sloge 3:0) gdje Bordo tim polako gubio priključak za vrhom. U trenucima kada je bilo jasno da titula ostaje samo san – Rožman je često potcrtavao drugo takmičenje, Kup BiH. Nakon eliminacije od Borca uz skandalozno suđenje Muse, prvi šef struke bordo tima je govorio o osvajanju trećeg mjesta. Međutim, na kraju se morao zadovoljiti sa četvrtom pozicijom. Evropa je osigurana samo zbog činjenice da u finalu kupa BiH igraju dvije prvoplasirane ekipe – Borac i Zrinjski.

Statistika je neumoljiva – brojke ne lažu 

Analizirajući dalje, u dosadašnje 31 utakmicu Sarajevo ima 16 pobjeda 6 remija i 9 poraza. No, moramo oduzeti poraz iz prvog kola jer je tada na klupi sjedio Mensur Dogan  (bilo bi korektno i taj poraz pripisati Rožmanu). Dakle, trener iz Slovenije ima 16 trijumfa 6 remija i 8 poraza – uspješnost 60% (gdje su uračunata i tri oduzeta boda). Što je vrlo skromno za FK Sarajevo, uz budžet i uslove koje ovaj klub ima. Sve navedeno je polako uzdrmalo mit o Simonu Rožmanu. Jasno je da bi za bolji plasma na tabeli trebala veća uspješnost i sve sugerira da je napravljeno previše kikseva za nešto veće domete kluba. Naravno, treba biti iskren i realan da bi teško Sarajevo moglo biti prvo u oklnostim kada je Borac imao i dobru ekipu, a i pomogle su im neke sudijske odluke. No, trebalo je i moralo puno više. Naročito zbog činjenice da su Simon Rožman i sportski direktor Senijad Ibričić imali potpuno slobodu da dovedu igrače koje žele (u skladu sa mogućnostima), ali i da otpuste one koji nisu po njihovom mišljenju za Bordo tim. Dakle, imali su veliki podršku predsjednika Ismira Mirvića kojeg su ,kako možemo pretpostaviti, razočarali. Lako su se Rožman i Ibričić odrekli usluga Besima Šerbečića (koji briljira u Srbiji), Samira Zeljkovića (koji nije dobio pravu priliku), Ivana ikića (igra dobro za GOŠK), Marija Vrančića (koji je odstranjen bez razloga), a kasnije i Almedina Ziljkića (postoji više priča za razlog otpuštanja).

Strateg Sarajeva je u nekim utakmicama pokušao zbuniti protivnika, a na kraju je zbunio sebe, učinivši previše loših poteza da bi uspio doći do pozitivnog rezultata. Da li je potcijenio ligu? Nije ni to isključeno. Također, prvi šef struke koševskog premijerligaša uvijek je imao opravdanje kada je bio loš rezultat. Razloge je pronalazio u nekompletnom igračkom kadru, nedostatku sreće… Rijetko kada je imao dozu samokritičnosti, a posebno na pres konferencijama.

Predsjednik uložio ogroman novac za prevenciju povreda

Ono što dodatno treba zabrinuti navijači jesu – česte povrede igrača. Recimo, pred utakmicu sa Veležom trener FK Sarajeva Simon Rožman na press konferenciji 26. aprila između ostalog je rekao: ” Da, ima problema sa povredama”. Bez nekog detaljnijeg obrazloženja, osim što je naveo da ima nekoliko povrijeđenih igrača. Slično je pomenuo i pred susret sa Slogom u Modriči. Analizirajući prethodno zaključuje se da puno igrača Sarajeva često odsustvuje radi povreda – posebno teže prirode. Navodimo puknuće prednjih križnih ligamenata kod Krdžalića početkom marta, zatim istu povredu Kapetanovića protiv Sloge. Puknuća mišića Renena Oliveire u oktobru 2023., Durakovića koji istu povredu vuče od oktobra 2023. godine. Dodamo li još Buljubašića (zadnja loža protiv Zrinjskog), te povrede Kyeremeha i Penarande. Pa onda sitne povrede kako Rožman kaže Anđušića, Aničića, Julardžije na zagrijavanju pred utakmicu protiv Zvijezde 09. Postavlja se logično pitanje – zašto FK Sarajevo ima toliko teških povreda? Znamo da je Mirvić osigurao sve potrebne uslove i uložio ogromne novce za prevenciju povreda i unaprijeđenje trenažnog procesa od izgradnje nove teretane u kampu Butmir, suplementacije, regeneracije, kupovine najnovijih aparata za tretman povreda medicinkom timu. U sportu je logično da se dešavaju povrede, ali kad vidimo ostale klubove u Wwin ligi BiH, njihove uslove, a nemaju toliki broj povreda, onda se struka mora zapitati zašto je to tako u FK Sarajevo. Da li je u pitanju pretreniranost, loša regeneracija, prevencija, loša procjena i tretman od strane medicinskog tima? Na ova pitanja struka ,počevši od medicinskog tima do trenera, bi trebala i morala odgovoriti. Veliki broj povreda nosi i ogroman finansijski gubitak za klub. Osim toga, treba se prisjetiti da su tri doktora u decembru 2023. godine napustili klub. Niko se nije zapitao zbog čega. A razlog sigurno postoji.

Sportski direktor – nije opravdao velika očekivanja

Nekoliko rečenica i o sportskom direktoru – Senijadu Ibričiću. Posljednji ispad na Grbavici na poluvremenu gradskog derbija protiv Željezničara, kada je psovao na jedan nekulturan način sudijama (ne ulazeći u njihove odluke koje su možda i bile kontra Bordo tima) pokazao je da to nije nivo koji ,kroz dugogodišnju tradiciju, gaji koševski tim. Biti sportski direktor je veliko poštovanje, ali i obaveza da se ta osoba ponaša u skladu sa funkcijom. Očigledno, Ibričić nije znao da se nosi s tim. Dodamo li i incident sa sudijom Mateom Musom u uzvratnoj utakmici Kupa BiH protiv Borca (bez obzira na skandalozno suđenje navedenog djelioca pravde) pokazuje da ,bez obzira na njegovu vrlo dobru igračku karijeru i rejting, nije dorastao funkciji koju je obavljao (trenutno suspendovan od strane NSBiH). Ako tome dodamo i postavljanje pojedinih trenera u Akademiju kluba koji ,također, nisu dorasli tom izazovu – jasno je da je Ibričić povukao mnogo pogrešnih poteza. O rezultatim nećemo, jer je sve već navedeno gore u tekstu.

Za kraj, Simon Rožman i Senijad Ibričić hodaju po tankoj žici – nisu znali da rade onako kako to Koševo traži uz sve uslove koje im je osigurao klub. Gotovo sigurno odlaze iz bordo svlačionice. Pred Sarajevom je sada novi početak redizajniranja ekipe kao i svake godine. Da li nova, ili stara, istina?