11 POKAZATELJA DA STE IMALI LOŠE RODITELJE: Ova toksična ponašanja ostavljaju dubok trag na djecu do kraja života

Izbjegavanje ovakvih postupaka je ključno kako bi se obezbijedilo zdravo odrastanje i razvoj djece.

Skoro svaki roditelj teži da uradi ono što smatra da je najbolje za njegovo djete. Ukoliko gajite sumnje u svoje roditeljske vještine i pitate se da li ste dobar ili loš roditelj, važno je razumeti da su ovi atributi relativni.

Ključno je biti roditelj koji je prisutan i potreban djetetu, dok se pojmovi “dobar” i “loš” mogu tumačiti na različite načine. Ono što je važno jeste da skoro sva djeca imaju slične potrebe kako bi odrasla u sretne, zdrave i uspješne individue.

Neki roditelji, iz različitih razloga, ne uspijevaju pružiti svojoj djeci ono što im je potrebno. Možda su toliko zaronili u mnoštvo roditeljskih savjeta da su izgubili osećaj za suštinske stvari.

Postoje i roditelji koji jednostavno ne poklanjaju dovoljno pažnje djeci ili dopuštaju im da rade šta god požele. Nažalost, postoje i oni koji zanemaruju ili zlostavljaju svoju djecu.

Ono što je sigurno je da postoji niz toksičnih roditeljskih ponašanja koja ostavljaju dubok trag na djecu i utiču na njihov život tokom odraslog doba.

Takva ponašanja uključuju fizičko, psihološko i društveno zanemarivanje, a izbjegavanje ovakvih postupaka je ključno kako bi se obezbedilo zdravo odrastanje i razvoj djece.

Evo 11 znakova da su vas odgajali loša majka ili otac, prenosi Zadovoljna.rs

1. Nikada nisu postavljali ni poštovali granice

Važno je da roditelji razmišljaju o granicama koje su postavili svojoj djeci.

Roditelji postavljaju važne granice: „kloni se roditeljske spavaće sobe“, „kloni se mamine kancelarije“ „kloni se tatinog prostora’“ i postoje dobri razlozi za ta pravila. Odrasli imaju stvari kao što su porno-časopisi i seksi pomagala, te ne žele da deca zadiru u to.

Ali i djeca imaju stvari u koje ne žele da se vi upuštate. Ne možete očekivati da se djeca osećaju kao poštovani pojedinci ako vi takođe ne poštujete njihov lični prostor i njihove granice.

Kad vaša deca uđu u tinejdžerske godine, ne bi trebalo da njuškate.

Ako oni ne prilaze vašoj fioci s donjim vešom, ne bi trebalo ni vi da prilazite njihovoj. Dovoljno su stari da je dovoljno dobro razgovarati s njima o svojim brigama. Koristite svoje riječi. Ne budite nametljivi.

2. Nisu pružili afirmaciju i sigurnost

Mnogi roditelji, posebno stereotipni tipovi mačo očeva, misle da je kazna kraljica vaspitanja. Potrebna je stroga ljubav kako bi mladi dečaci izrasli u jake, sposobne mladiće. Ali ljubav nije dovoljna – morate da im pokažete način kako da se brinu o sebi.

Zvuči jednostavno, zar ne?

Ako kažnjavate svoju djecu zbog svake sitnice, osakaćujete njihovu sposobnost da budu jaki u suočavanju sa životnim izazovima, jer će svaki nagoveštaj neuspeha dočekati s razočaranjem, frustracijom, bijesom.

Trebalo bi da učimo našu djecu o svijetu kao odrasli. Kada ste odrasli i ne uspijete u nečemu, nemate neki autoritet koji vam oduzima gejmboj dok ne budete bolji. Trudite se da budete bolji, to dolazi iznutra.

3. Nisu bili doslijedni

Roditelji žele da budu najbolji prijatelji svojoj djeci. Ali to nije ono što djeca žele. Ne želite da nenamjerno odgajate užasnu odraslu osobu, a jedan od načina da to izbjegnete jeste postavljanje pravila i njihovo poštovanje.

Ako ste novopečeni roditelj, dobro je da malo eksperimentišete da vidite šta funkcioniše, a šta ne. U nekom trenutku morate da vidite koje smernice i pravila rade i da ih zaista slijedite.

Nijedan roditelj ne želi da kazni svoju djecu. Nijedan roditelj ne želi da kaže svojoj deci šta je šta i da vidi kako im kreću suze – morate biti u stanju da ne manipulišete, već da prilagodite način razmišljanja svoje djece kroz smjernice. Vi ne želite da uništite loše navike, već da razvijate i podstičete dobre.

4. Bili su pretjerano kritični

Svi imamo snove i ciljeve koje ne ostvarujemo. Možda ste htjeli da budete fudbalska zvijezda, ali ste pokidali ligament u srednjoj školi i sve je to otišlo dođavola. Možda ste skoro bili šampion matematičke olimpijade, ali niste uspjeli.

Jedno je sigurno: ne treba da projektujete svoje neuspehe na svoju djecu. Ne možete naterati svoju djecu da budu nešto što biste željeli da jesu. Kada to radite, rušite njihovo samopoštovanje.

Kada na djecu projektujete ono što vi želite za njih i ne dozvolite im da biraju, kada imate nerealna očekivanja, ne činite ih boljim ili jačim. Činite ih slabijima i manje je verovatno da će biti osnaženi alatima za suočavanje sa izazovima kada odrastu.

5. Nisu vam dali prostora

Kako vaša djeca postaju starija, potrebno im je više prostora od vas. To je važan dio odrastanja.

U nekom trenutku morate prestati da im govorite šta da rade i morate prestati da radite važne stvari za njih. Ne možete da uradite njihov domaći zadatak. Ne možete napisati njihov esej za prijemni na fakultet. U nekom trenutku morate da pogledate svoju djecu i kažete: „Provali to sam. Pomoći ću ako bude bilo potrebno.“

Budite spremni da pustite svoju „bebu“ da ode kada zna da mora sama da shvati neke stvari. Roditeljima je teško da shvate da mama i tata nisu presudni za svaku sitnicu, takva vrsta roditeljstva je pogrešna.

6. Živjeli su da bi vas služili

Pravo roditeljstvo nalazi se negde na sredini između dve krajnosti. Ne želite da bacite svoju djecu vukovima, ali takođe ne želite da im služite poput roba.

Kada vaša djeca budu dovoljno odrasla da nauče da kuhaju, naučite ih da kuhaju.

Kada budu dovoljno stara da peru veš, neka peru veš.

Kada budu dovoljno odrasla da voze, naučite ih da voze.

Važno je da svoju djecu ne mazite i služite zauvek. Oni moraju da nauče veštine da bi se održali kao odrasli.

Zamislite koliko je vještina izgubljeno između generacije vaše bake i deke i vas – mnoge vještine jednostavno nisu stigle do vas.

Važno je da svojoj djeci date znanje koje ste dobili.

7. Prijetili su vam ili su vas zastrašivali

Frustrirajuće je baviti se djecom. Često bivaju uplašeni i nesigurni u stvari koje su za vas jednostavne. Oni ne uspijevaju uvek u samokontroli, što može biti beskrajno teško za roditelja koji jednostavno pokušava da bude roditelj na pravi način.

Ali ono što apsolutno ne možete da uradite jeste da im prijetite – „ako ne _____, onda _____“ ili „ako ikada ____, ovo je ono što će ti se desiti“.

Ovakva vrsta autoriteta uništava povjerenje vašeg djeteta u vas. Neće se osećati kao da mogu da vam se obrate za pomoć jer je prijetnja iznjeta, a ovo je jedan od glavnih znakova da vas je odgajao loš roditelj.

Kako možete zaista iskreno razgovarati sa osobom o nečemu kroz šta prolazite ako osećate da će rezultat biti neka vrsta kazne?

8. Bili su helikopter roditelji

Milenijumska generacija će pričati horor-priče o helikopter-roditeljstvu. Pogledajte bilo koju temu na Redditu o roditeljima helikopterima i vidjećete pokolj koji ostavljaju za sobom kao odrasli koji ne znaju šta je gore, šta dole, gde je lijevo a gde desno.

Kada imate bebu, morate učiniti sve što je u vašoj moći da preživi. Ali morate je pustiti kako vreme prolazi. Morate poštovati dječje greške i cijeniti dječje uspijehe i pustiti ih da izrastu u nezavisne ljude.

Ako ne uradite tako, odgajali ste odraslu osobu koja nema vještine neophodne da preživi.

9. Nikada vas nisu slušali

Odaću vam tajnu: djeca nisu glupa. Oni mogu da pročitaju sarkazam i da kažu kada ste snishodljivi i ne slušate ih jer mislite da su samo neko glupo dijete. Roditelji, morate slušati svoju decu.

Kada slušate djecu – stvarno slušate, to im govori da su oni jedinstveni pojedinci koji imaju šta da ponude ovom svetu u kome živimo.

Ako vam dijete kaže da je tog dana videlo braon psa, saslušajte ga. To im je možda prvi put. Oni žele da pričaju o neverovatnim iskustvima koja imaju na isti način kao i vi. Slušajte svoju djecu.

10. Bili su lijeni

Lako je staviti dijete ispred televizora na šest sati, a onda samo sjediti i biti lenj, ali biti roditelj zahteva posao. To je najteži posao koji možete raditi. Ali svoju djecu morate zaista naučiti stvarima. Morate provoditi vreme sa njima, kuhati sa njima i usađivati sve one zdrave navike.

Teško je natjerati dijete da dobro jede, ali morate.

Teško je natjerati dijete da pere zube i koristi konac, ali morate.

Teško je naučiti svoje dijete da se bavi svojim domaćim zadatkom, da vozi auto, da dobije posao, ali sve ove stvari su toliko suštinski važne da preskakanje samo jednog može da osakati vaše dijete za ceo život.

Nemojte biti lijenj roditelj.

11. Pokušali su da budu „najbolji prijatelji“ sa vama

Neki studenti su na pitanje o svom odnosu sa roditeljima rekli da su im roditelji „najbolji prijatelji“. To nije vrsta odnosa koji svako dijete treba da ima sa svojim roditeljima do mnogo kasnije u životu. Tinejdžer ne bi trebalo da svoje roditelje vidi kao prijatelje, već kao roditelje.

Vi ste tu da biste mu dali smijernice, strukturu i pravila. Kada naša dijeca, u svojim nestalnim tinejdžerskim godinama, navale na vas zbog vaše krutosti, to nije znak da odustanete. To je znak da radite pravu stvar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *