Zašto su igrači Milana na dresovima imali djevojačka prezimena svojih majki?

Milan je u okviru 36. kola italijanske Serije A na “San Siru” deklasirao Cagliari sa visokih 5:1.

Dvostruki strijelac za ekipu trenera Stefana Piolija bio je Christian Pulišić, koji je pogađao u 59. i 86. minuti, dok su po jedan dodali Ismael Bennacer u 35., Tijjani Reijnders u 74. i Rafael Leao u 83. minuti.

Milan dva kola prije kraja talijanskog prvenstva ima 74 boda te je osigurao drugo mjesto s obzirom na to da treća Bologna ima sedam bodova zaostatka. Utakmica Milana i Cagliarija nije imala poseban rezultatski značaj, ali je privukla pažnju zbog akcije koju su Piolijevi igrači proveli.

Majčin dan je danas, 12. maja, a Milan ga je obilježio tako što su igrači nosili djevojačka prezimena svojih majki na dresovima umjesto svojih imena i prezimena.

Cilj inicijative bio je podići svijest o pravu na lični identitet, što proizlazi iz presude italijanskog Ustavnog suda iz aprila 2022., koji je odlučio da je automatsko dodjeljivanje očevog prezimena diskriminirajuće. Od 1. juna te godine pravo na izbor prezimena moraju imati oba roditelja djeteta.

“Igranje s prezimenima naših majki na dresovima jest poseban način odavanja počasti nevjerovatnim ženama koje su nas oblikovale i podržavale kroz život. To je važnan gest koja ističe važnost porodice i veza koje nas pokreću na terenu i izvan njega. Ponosan sam što uz suigrače predstavljam svoju mamu na ovaj jedinstven i iskren način”, poručio je Pulišić.