Vlasnik velike hrvatske firme testirao novo oružje, pa ranio sebe i američkog kupca

Dvije osobe su povrijeđene pucnjem iz vatrenog oružja u pogonu karlovačkog proizvođača oružja HS Produkt, objavio je Jutarnji list neslužbenu informaciju. Incident se, prema informacijama kojima raspolaže taj medij, dogodio prilikom testiranja oružja, a nije poznato je li riječ o tehničkoj pogrešci na oružju ili neopreznom rukovanju.

Željko Pavlin, predsjednik Uprave HS Produkta, za RTL je izjavio: „Prilikom ispitivanja novog prototipnog pištolja došlo je do ozljede, u biti dvoje ljudi je zadobilo lakše ozljede. Kako i što se doista dogodilo sada ne znamo. Policija obavlja uviđaj i utvrđuje činjenice. Nema teže ozlijeđenih“.

Povrijeđeni su prevezeni u Opću bolnicu Karlovac. Nijedannije životno ugrožen.

O incidentu se nešto kasnije oglasila i karlovačka policija:

– Policija je zaprimila dojavu da je na streljani u krugu firme u Karlovcu prilikom prezentacije oružja došlo do samoranjavanja 76-godišnjaka, a pritom i propucavanja dlana 57-godišnjeg državljanina SAD-a. Navedeni učesnici zadobili su tjelesne ozljede i nisu životno ugroženi – navodi se u saopćenju PU karlovačke.

HRT neslužbeno doznaje da je vlasnik tvornice Marko Vuković, pokazujući pištolj američkom kupcu, njime nespretno rukovao te površinski ranio sebe i kupca.

HS Produkt osnovan je 1991., a već je godinama jedan od najcjenjenijih proizvođača pištolja, kojih je širom svijeta od 2001. prodao više od pet miliona. U širenju na američko tržište od 1999. uvelike mu je pomoglo partnerstvo s poznatom firmom Springfield Armory, pa je danas karlovačka firma najveći hrvatski izvoznik u SAD, podsjeća tportal.

HS Produkt danas zapošljava više od 1.600 radnika, a osim pištolja proizvodi VHS, službenu jurišnu pušku Hrvatske vojske. Osim što su proizvodi ove firme službeno naoružanje u vojsci i policiji Hrvatske, također ih koriste policije BiH, Albanije, Makedonije, Iraka, Tunisa, Francuske, Poljske i drugih.