Udruženja žrtava traže da se prijetnja Vučića shvati ozbiljno

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa uputilo je oštro pismo, a nakon najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će usvajanje Rezolucije u generelanoj skupštini UN, otvoriti Pandorinu kutiju.

S obzirom da predsjednik Srbije tvrdi da će se Srbija suprotstaviti svim silama Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te kako je ponosan na rezultate kampanje protiv prijema Kosova u Vijeće Evrope i Rezolucije o Srebrenici, nagovještajući kako će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici “otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana”.

Pitamo se šta znači otvaranje “Pandorine kutije”? Otvaranje plana “srpskog sveta” sa oružjem dobijenim od Rusije i Kine? Znači li to novi rat ili nastavak neostvarenih snova predsjednika Srbije iz dvedesetih?

Svaka prijetnja miru je ozbiljno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i sama najava predsjednika Srbije o “otvaranju” nečeg je poziv garantima mira u Bosni i Hercegovini da zaštite mir.

Predsjednik Srbije je osoba koja je javno zaprijetila; “za jednog Srbina ubićemo sto muslimana” i izjave takve osobe se moraju ozbiljno shvatiti.

Pozivamo sve predstavnike međunarodne zajednice da najozbiljnije shvate prijetnje Aleksandra Vučića i da hitno rasporede NATO snage na granici BiH i Srbije“, kaže se u saopćenju.

Patria