U BiH otvoren pogon firme čiji dio ima svaki drugi automobil na svijetu

Novi proizvodni pogon velike njemačke kompanije “Mahle Electric Drives Bosnia” danas je svečano otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 miliona eura.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, članica Predsjedništva Željka Cvijanović i ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović.

Cvijanović je rekla da je otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije u Aleksandrovcu nova razvojna šansa za Laktaše, regiju i cijelu Republiku Srpsku.

– Riječ je o jednoj od najvećih investicija u BiH – istakla je Cvijanović, prenio je Glas Srpske.

Kaže da prepoznaje napore koje je uložila lokalna zajednica, kojoj se danas može čestitati zbog svih inicijativa, zajedništva, a pogotovo zbog toga što investitor ovo posmatra za nekoliko decenija u budućnosti.

– Jedno je omogućiti adekvatnu poslovnu klimu da bi neko došao i počeo da radi, ali je posebno značajno da se i nakon investicije nastavlja veza sa ulagačem – rekla je Cvijanović.

Kompanija “Mahle” vodeći je dobavljač sistema za automobilsku industriju, a dijelove koje proizvodi ima svaki drugi automobil u svijetu. Riječ je o dijelovima za putnička, teretna i radna vozila.

Novi proizvodni pogon u Aleksandrovcu prostire se na 30.000 metara kvadratnih i ujedno je među najvećim investicionim projektima u Republici Srpskoj.

Uspješno i pozitivno posluje više od 20 godina, stalno unapređujući svoje kapacitete i proizvodnju.

Cilj preseljenja postojeće kompanije na novu lokaciju je povećanje proizvodnih kapaciteta, te prilagođavanje budućem rastu, saopšteno je iz ove kompanije.

Kompanija “Mahle” zapošljavala je oko 400 radnika prije izgradnje novog proizvodnog pogona, a trenutno ima oko 600 radnika, dok će do kraja godine zapošljavati oko 800 radnika.

Iz ove kompanije najavljuju proširenje kapaciteta, te da je početkom 2026. godine planirano da ima oko 1.000 zaposlenih.