Turski div postaje evropski lider, zaposlit će 20.000 radnika na 11 lokacija

Rađa se novi div s prometom od 11 milijardi eura

Potpisivanjem ugovora između Arčelik podružnice Beko B.V. i podružnice Whirlpool Corporation, koja je u potpunom vlasništvu Whirlpool EMEA Holdings LLC, pokreće se Beko Europe, kao vodeći dobavljač održivih kućnih aparata u Evropi.

Pokretanje nove kompanije učvršćuje njihovu poziciju kao jednog od globalnih lidera u industriji kućnih aparata.

Ovim ugovorom takođe se dovršava definitivni sporazum da Arčelik stekne puno vlasništvo nad Whirlpoolovim operacijama na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi.

Na osnovu obima proizvodnje u 2023. godini ova novoformirana kompanija biće najveći dobavljač održivih kućnih aparata u Evropi.

Beko Europe će, ovim ugovorom, imati više od 20.000 zaposlenih i proizvodni kapacitet od približno 24 miliona kućnih aparata godišnje u 11 proizvodnih lokacija.

U njihovom vlasništvu je 75 posto novoformiranog preduzeća, a 25 procenata u vlasništvu Whirlpoola.

Tako će turska kompanija sada imati operacije na 57 tržišta sa oko 55.000 zaposlenih. Njihov kombinovani prihod dostiže približno 11 milijardi eura na osnovu rezultata iz 2023, a godišnji proizvodni kapacitet kompanije će se značajno povećati.

Završetak ove transakcije za Hakana Bulgurlu, izvršnog direktoar Arčelika predstavlja postavljanje jasnih ciljeva za razvoj poslovanja.

– Tokom posljednjih deset godina krenuli smo put transformacije naše industrije. Sve ovo, našim potrošačima, kupcima, zaposlenima i dioničarima obezbjeđuje i dodatnu vrijednost. Naš rast smo omogućili pažljivim poslovanjem, revolucionarnim zajedničkim ulaganjima sa vodećim preduzećima kao što su Singer u Bangladešu i Hitachi u Aziji. Stvaranje Beko Europe označava još jednu ključnu prekretnicu na našem putu. Kao jedan od globalnih lidera, sa jakim pozicijama na tržištima sa visokim rastom, danas jačamo našu sposobnost da budemo snaga za napredak i promjene, u službi planete i ljudi – rekao je on.

Mark Bitzer, predsjednik i izvršni direktor Whirlpoola istakao je da je ova prekretnica početak uzbudljivog novog poglavlja u stvaranju još veće vrijednosti za evropske potrošače kroz atraktivne brendove, održivu proizvodnju, inovacije proizvoda i potrošačke usluge.

– Radujemo se značajnim mogućnostima koje će Beko Europe otvoriti za potrošače koji stalno tragaju za poboljšanjem kvaliteta života u svojim domovima.

Izvršni direktor Beko Europe, Ragıp Balcıoglu smatra da je ovo početak puta ka uspostavljanju održivog načina života u svakom domu u Evropi.

– Bićemo odgovoran partner industriji i potrošačima, aktivno koristeći svoju vodeću poziciju na tržištu za podizanje standarda, rješavanje problema efikasnosti i pokretanje inovacija u potrazi za boljom budućnošću. Mi razumijemo potrebe naših kupaca i potrošača, i da se one stalno mijenjaju i rastu, pa je samim tim naš cilj da pokrenemo evropsku industriju kućnih aparata ka svjetlijem, konkurentnijem i ekološki prihvatljivom pejzažu. Naši izuzetni i veoma komplementarni timovi igraće ključnu ulogu u ostvarivanju ove ambicije, prenio je Kurir.