Turski borbeni avion KAAN uspješno izveo drugi probni let

Nakon februarskog prvijenca, turski borbeni avion domaće proizvodnje KAAN danas je uspješno izveo i svoj drugi probni let, javlja Anadolu.

“Naš nacionalni borbeni avion, koji je uspješno izveo svoj prvi let 21. februara, poletio je sa piste jutros, ostao je u zraku 14 minuta i dostigao visinu od 10.000 stopa”, saopćio je Haluk Gorgun, šef Direkcije za odbrambenu industriju pri Predsjedništvu Turske.

Gorgun je u objavi na društvenoj mreži X istakao da je to bio historijski trenutak za tursku odbrambenu industriju.

“Od srca čestitam svim našim kompanijama, zaposlenima i institucionalnom osoblju koji su doprinijeli projektu, posebno našim inženjerima, pilotima i tehničkom timu iz Turkish Aerospace Industries (TAI)”, rekao je on.

Pozdravivši napore i ključnu ulogu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u ovom projektu, Gorgun je naveo da je tursko nebo u sigurnim rukama s domaćim i nacionalnim tehnologijama.

KAAN je prvi borbeni avion pete generacije proizveden u Turskoj, ima za cilj zamijeniti aktuelnu flotu turske vojske.

Avion će biti sposoban za borbu zrak-zrak s oružjem nove generacije i preciznim udarima iz unutrašnjih nosača oružja pri supersoničnoj brzini te će pružiti povećanu borbenu snagu uz pomoć AI i neuronske mreže.

Ovaj projekt čini Tursku jednom od rijetkih zemalja koje posjeduju ovu tehnologiju.

To je dio stalnih napora Turske da većinu svojih odbrambenih vozila, oružja i zaliha iz stranih izvora prebaci na domaće.