Turska ima mirovni plan za Ukrajinu

Turska želi zalediti rat u Ukrajini na više od decenije novom mirovnom inicijativom, prema jučer objavljenim medijskim izvještajima.

Plan, koji je predstavljen uz podršku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, već je predat Kijevu i Moskvi, javile su ruske novine Novaja Gazeta Europa, navodeći vlastite izvore.

Najvažnije tačke dokumenta su: SAD i Rusija daju obećanje da ni pod kojim uslovima neće upotrijebiti nuklearno oružje i da će se vratiti pod sporazum Novi START o nuklearnom razoružanju; sukob u Ukrajini bit će zamrznut prema trenutnim linijama ratišta; u 2040. godini Ukrajina će odlučiti o svom pravcu vanjske politike referendumom, no dotad se neće pridružiti NATO-u.

U isto vrijeme, referendumi će također biti održani pod međunarodnim nadzorom na teritorijama koje je okupirala Rusija, piše u planu.

Zaraćene strane razmijenit će zatvorenike, a Rusija se neće protiviti ukrajinskom ulasku u EU, navodi se.

Velika mirovna konferencija planirana je u Švicarskoj u junu. Prema novinama, turska inicijativa vjerovatno neće biti prihvaćena.

Naprimjer, plan značajno odstupa od zahtjeva Kijeva, koji insistira na povlačenju sve ruske vojske s ukrajinske teritorije.

Moskva, koja okupira oko petinu susjedne zemlje, također je nedavno Ukrajini postavila daljnje teritorijalne zahtjeve nakon što je poboljšala svoju vlastitu situaciju na ratištu.

Patria