TikTok nije na prodaju

TikTok-ova kineska matična kompanija ByteDance saopštila je u četvrtak da ne planira da proda platformu, što je njegov prvi zvanični odgovor na ovo teško pitanje otkako je predsjednik Joe Biden potpisao zakon koji bi mogao dovesti do zabrane ove izuzetno popularne aplikacije širom zemlje.

– Izvještaji stranih medija da ByteDance istražuje prodaju TikToka nisu istiniti – rekla je kompanija sa sjedištem u Pekingu u izjavi za Toutiao, aplikaciju za prikupljanje vijesti koju posjeduje i koja je popularna u kontinentalnoj Kini.

– ByteDance nema nikakav plan za prodaju TikTok-a – naveli su, prenio je Bankar.me.

Izjava je bila direktan odgovor na članak od četvrtka u kojem se kaže da Bytedance istražuje scenarije za prodaju TikTok-ovog poslovanja u SAD-u bez algoritma koji preporučuje videozapise korisnicima TikTok-a.

ByteDance iz Pekinga, matična kompanija TikToka i niza drugih aplikacija, do sada se nije izjašnjavala o zakonima u SAD-u koji su tražili prinudnu prodaju. Kineske vlasti su takođe ostale nijeme otkako je zakon potpisan, iako je Peking ranije jasno stavio do znanja da će se protiviti svakoj takvoj mjeri.

Kongres je usvojio zakon ove sedmice kao dio širokog paketa strane pomoći za podršku Izraelu i Ukrajini. U subotu ga je odobrio Dom, a u utorak Senat.

Zakon predstavlja najozbiljniji rizik za TikTok otkako su američki zvaničnici počeli da izražavaju zabrinutost u vezi sa aplikacijom 2020. godine. Prema sadašnjem zakonu SAD-a, TikTok je primoran da pronađe novog vlasnika u roku od nekoliko mjeseci ili mu je u potpunosti zabranjen pristup Sjedinjenim Državama, svom najvećem tržištu sa 170 miliona korisnika.

U srijedu je TikTok-ov izvršni direktor Shou Chew rekao da će se kompanija boriti na sudovima da ostane online u SAD-u.

– Budite sigurni, ne idemo nikuda – rekao je u videu objavljenom u aplikaciji.

Kineska vlada je ranije izjavila da se snažno protivi prisilnoj prodaji TikToka i da ima zakonsku mogućnost za to. Tehnologiju TikTok-a smatra visoko vrijednom i preduzela je korake od 2020. kako bi osigurala da može staviti veto na bilo koju prodaju od strane ByteDancea.

Vjeruje se da su TikTok- ovi algoritmi , koji drže korisnike prikovanima za aplikaciju, ključni za njen uspjeh. Algoritmi daju preporuke na osnovu ponašanja korisnika, gurajući na taj način video zapise koje žele da gledaju.

Američki zakonodavci su dugo bili zabrinuti zbog uticaja Pekinga na aplikaciju. Posebno su zabrinuti da bi TikTok mogao dijeliti podatke s kineskom vladom ili manipulisati sadržajem prikazanim na njenoj platformi. Za sada postoji malo dokaza koji potkrepljuju ove zabrinutosti.