(SAZNAJEMO) Željezničar u aktivnoj potrazi za strateškim partnerom: “Plavi” dio privredne delegacije iz BiH na Arapskom poluotoku

Fudbalski klub Željezničar je nedavno objavio novi javni poziv za strateško partnerstvo koji otvara klub sa “Grbavice” potencijalnim ulagačima, te daljnjoj stabilizaciji kluba.

Reakcije navijača na ovaj poziv su mahom pozitivne zbog njegove preciznosti, konciznosti, realnih procjena te modela u kojem klub ne bi bio isključen iz donošenja odluka o važnim stvarima kao što je, prije svega, infrastruktura. Navijači su pohvalili i mogućnost odvojenog ulaganja u sportski segment i infrastrukturu, a u samom pozivu se nalazi sve ono što je dovoljno za zainteresovane partnere, ali i javnost i, prije svega, armiju navijača “Plavih”.

Međutim, kako su i najavili iz rukovodstva FK Željezničar, odnosno tima zaduženog za nedavno objavljeni javni poziv, oni neće samo “sjediti” i čekati da se neko “sam od sebe” javi već će raditi proaktivno i inicirat će kontakte u cijelome svijetu kako bi što prije dobili pozitivan odgovor na poziv.

“Radna grupa imenovana od Skupštine FK Željezničar aktivno radi na pronalasku strateškog
partnera. Umjesto čekanja, poduzimamo proaktivne korake kako bismo pronašli adekvatnog
partnera koji će doprinijeti razvoju kluba. Javni poziv je objavljen prije sedam dana i već smo imali više sastanaka i aktivnosti, koji će se sljedećih sedmica intenzivirati. Nekoliko potencijalnih
investitora se već zvanično prijavilo, uz značajan broj onih koji su signalizirali da ozbiljno razmatraju slanje ponude”,
naveli su iz Željezničara.

To potvrđuje i skoriji odlazak delegacije FK Željezničar u Saudijsku Arabiju. “Plavi” putuju u sklopu veće privredne delegacije koju organizuje Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine. Kako Sport Centar saznaje, ova posjeta Saudijskoj Arabiji ima za cilj da učvrsti već postojeće i stvori nove veze između bosanskohercegovačke i saudijske privrede. Delegacija FK Željezničar bi novi model poslovanja i javni poziv trebala predstaviti pred nekoliko potencijalnih strateških partnera.

Također, sa privrednom delegacijom će putovati i delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koja za cilj ima iskoristiti diplomatske kanale za što uspješniju posjetu privredne delegacije. U organizaciju ove posjete su uključene dvije ambasade – Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, te Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini. U okviru delegacije će
pored FK Željezničara putovati tridesetak vrhunskih kompanija iz oblasti nekretnina, proizvodnje
hrane, informacionih tehnologija, telekomunikacija, turizma, namjenske i drugih industrije.

Ovaj posjet, ipak, nije u vezi sa saradnjom koju je FK Željezničar imao sa programom Future Falcons, odnosno Ministarstvom sporta Saudijske Arabije, saznaje Sport Centar. Ta saradnja jeste doživjela “krah” kada je riječ o seniorskoj ekipi “Plavih”, ali ona ostaje na snazi kada je u pitanju Omladinski pogon.

Također, ekskluzivno saznajemo da ovo neće biti jedini odlazak delegacije FK Željezničar u inostranstvo. Pretpostavlja se da će se obići još adresa na kojima bi javni poziv mogao biti predstavljen, ali za sada nije tačno poznato gdje i kada.

Željezničar je sa novim javnim pozivom aplicirao i prema mreži diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u svijetu, putem digitalne platforme “Ekonomska diplomatija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.”

Željezničar se, odavno je poznato, nalazi u ozbiljnim finansijskim, organizacijskim i sportskim problemima. Zbog toga je i Skupština, najviši organ kluba, izglasala da zvanična klupska politika mora biti ta u kojoj će Željezničar svoje bitisanje nastaviti sa strateškim partnerom.

Rukovodstvo “Plavih” se, očigledno, ozbiljno pridržava te politike i rade aktivno na tome da Željezničar što prije riješi probleme koji su mu zadali žestok udarac, te da okrene novi, svjetliji list u svojoj 103-godišnjoj historiji.