Saudijska Arabija upozorava Izrael da ne napada Rafah

Saudijska Arabija je upozorila Izrael da ne napada Rafah, nazvavši to „krvavom i sistematskom“ kampanjom koja ima za cilj nasilno raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze, javila je Al Arabiya.

Namjerno gađanje civilnih područja kao što je Rafah je flagrantno kršenje međunarodnog prava i principa ljudskih prava, navodi se u saopštenju saudijskog ministarstva vanjskih poslova.

„Ministarstvo vanjskih poslova izražava upozorenje Kraljevine Saudijske Arabije o opasnostima izraelskih okupacionih snaga koje ciljaju grad Rafah u sklopu svoje sistematske krvave kampanje za napad na sva područja pojasa Gaze i raseljavanje njenih stanovnika prema nepoznatom, u svjetlu nedostatka sigurnih zona nakon masovnog razaranja koje je izazvala izraelska ratna mašina“, navodi se u saopštenju.

Izraelska vojska je jučer naredila oko 100.000 Palestinaca da započnu evakuaciju iz Rafaha, signalizirajući da bi tamo mogla biti neizbježna dugo obećana kopnena invazija. Predstojeća operacija u gradu, gdje se sklonilo više od milion Palestinaca i gdje se strahuje od velikog broja smrtnih slučajeva, podigla je globalnu uzbunu i najbliži saveznici Izraela su upozorili na nju.

Rijad je istakao svoje kategorično odbacivanje izraelskog kontinuiranog očitog kršenja svih međunarodnih rezolucija, pozivajući na prekid „ovih masakra i njihovog kršenja međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava bez odvraćanja“. Saudijska Arabija je pozvala Izrael da svojim djelovanjem pogoršava humanitarnu krizu i ograničava međunarodne mirovne napore.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije ponovo je pozvalo međunarodnu zajednicu da hitno interveniše kako bi se zaustavilo ono što je nazvalo genocidom koji su izvršile „okupacione snage nad bespomoćnim civilima na okupiranim palestinskim teritorijama“.

Patria