Prošlo je 39 godina od najvećeg evropskog dostignuća jednog bosanskohercegovačkog kluba

Prošle su skoro četiri decenije od dana kada je sarajevski Željezničar odigrao uzvratnu utakmicu polufinala Kupa UEFA protv mađarskog Videotona.

Prije 39 godina, odnosno 24. aprila 1985. godine, Željezničar je na prepunoj “Grbavici” odigrao uzvratni susret polufinala Kupa UEFA protiv mađarskog Videotona.

Željezničar je u sezoni 1984/1985 imao sjajnu ekipu, te je tada postigao najveći uspjeh u evropskim takmičenjima jednog bosanskohercegovačkog fudbalskgo kluba. Na terenu Baždarević, Bahtić, Nikić, Škoro, Baljić, Šabanadžović i drugi asovi su činili odličan tim, ali vjerovatno najjače oružje “Plavih” bio je tadašnji šef stručnog štaba i legenda kluba s “Grbavice”, pokojni Ivica Osim. “Plavi” su igrali dopadljivo, a u Kupu UEFA su redom padali Sliven, Sion, Universitatea i Dinamo Minsk.

U polufinalu Željezničar se sastao sa Videotonom koji je tada u četvrtini finala izbacio slavni Manchester United. U drugom paru polufinala sastali su se Inter i Real Madrid.

U prvoj polufinalnoj utakmicu, u Mađarskoj, Željezničar je poražen sa 3:1. Ipak, rezultat je bio dostižan, a 25.000 navijača na “Grbavici” te aprilske noći je istinski vjerovalo u finale Kupa UEFA.

Historijska utakmica na Grbavici je odigrana 24. aprila 1985. godine. Željezničar je bio sjajan, redale su se prilike pred golom Mađara, a golovima Bahtića i Ćurića “Plavi” su imali rezultat koji ih je vodio u finale. Ipak, uslijedila je svima dobro poznata 87. minuta i Csuhayi je pogotkom pokvario slavlje na “Grbavici”. Utakmica je završena rezultatom 2:1 i Videoton se plasirao u finale zbog bolje gol-razlike, gdje je poražen od Real Madrida sa ukupnih 3:1.

Generaciju fudbalera Željezničara koja je ostvarila ovo historijsko dostignuće mnogi smataraju jednom od najboljih u historiji, ne samo kluba s “Grbavice”, već i cijelog bosanskohercegovačkog fudbala.