Pripadnik Oružanih snaga BiH i bh. kickboxer Mesud Selimović se sprema za meč koji mu može donijeti titulu prvaka svijeta

Bosanskohercegovački kick boxer, Mesud Selimović, intenzivno se priprema za jednu od najvažnijih borbi u karijeti, za titulu prvaka svijeta u organizaciji WKU.

Prva borba na kojoj će nastupiti zakazana je za 18. maja 2024. godine, dok će odmah nakon toga uslijediti druga borba, planirana za 25. maja 2024. godine u njemačkom gradu Fulda. Selimovićeva predanost i pripreme nagovještavaju uzbuđujući niz događaja u svijetu kickboxinga.

Za naš portal govorio je Mesud Selimović.

Kako se osjećate što imate priliku boriti se za pojas prvaka svijeta u organizaciji WKU, znajući da će vaše ime i ime Bosne i Hercegovine ostati trajno upisano u arhivu organizacije?

Osjećam se ponosno, jer znam da sam radio dobar posao posljednjih godina i evo dobio sam priliku boriti se za svjetsku WKU titulu koja je jako poznata i popularna u profesionalnom svijetu kickboxa, i naravno, ako uspijem da je osvojim, moje ime i ime moje države bit će u arhivu te organizacije.

Kako se osjećate nakon nedavne pobjede u februaru?

Pobjeda mi je dala vjetar u leđa da nastavim jače i bolje što sam i uradio, i mislim da sam trenutno u boljoj formi nego što sam bio prije 2 mjeseca.

Kako se osjećate kada predstavljate Bosnu i Hercegovinu na međunarodnoj sportskoj sceni, i koji su vaši ciljevi i ambicije u tom pogledu?

Predstavljanje Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sportskoj sceni je velika čast i odgovornost. Osjećam ponos zbog toga što mogu predstavljati svoju zemlju i naciju. Moj cilj je dati sve od sebe kako bih postigao najbolje rezultate i učinio svoju zemlju ponosnom. Moje ambicije uključuju postizanje vrhunskih rezultata, ali i promicanje pozitivnih vrijednosti sportskog duha i fair playa.

Kako se pripremate psihički i emocionalno prije borbi? Jeste li razvili neki poseban ritual ili rutinu koju sprovodite prije ulaska u ring?

Priprema psihički i emocionalno prije borbi ključna je za postizanje uspjeha. Da bih se pripremio, prakticiram različite tehnike mentalne pripreme kao što su vizualizacija, pozitivno samogovorenje i duboko disanje kako bih se smirio i fokusirao. Također, važno je imati rutinu koja mi pomaže da uđem u pravi mindset prije ulaska u ring. To može uključivati slušanje određene glazbe, lagano zagrijavanje tijela ili ponavljanje afirmacija. Sve ovo pomaže mi da budem u najboljem mentalnom stanju kako bih pružio svoj najbolji nastup.