Poljski sudija Szymon Marciniak izgubio status za Evropsko prvenstvo nakon polufinala Lige prvaka

Poljski sudija Szymon Marciniak, koji je u revanš meču polufinala Lige prvaka vjerovatno oštetio Bayern u sudijskoj nadoknadi protiv Real Madrida i koštao ga ispadanja, trebao je biti jedan od ključnih arbitara na predstojećem Evropskom prvenstvu, ali zbog ovog je kiksa izgubio taj status, piše Daily Mirror.

Marciniak je duboko u nadoknadi zbog navodnog ofsajda prekinuo akciju iz koje je De Ligt zabio za izjednačenje, koje bi utakmicu odvelo u produžetak, iako protokol propisuje da linijski sudac ovakvu situaciju pusti do kraja pa da se onda, ako padne pogodak, naknadno uz pomoć VAR-a utvrdi je li bilo ofsajda.

Sudija ovdje to nije učinio i stoga su igrači Bayerna i trener Thomas Tuchel potpuno izgubili živce. Odlukom Marciniaka i njegovog linijskog pomoćnika Tomasza Liskiewicza nezadovoljna je i UEFA te im priprema sankcije.

Marciniak je sudio brojne velike utakmice, među kojima i finale Svjetskog prvenstva u Kataru, a navodno je trebao suditi utakmicu otvorenja Eura između domaćina Njemačke i Škotske, ali UEFA mu sad namjerava oduzeti tu čast.

Nejasno je hoće li kazna potrajati tokom cijelog EP ili će Marciniak dobiti priliku u kasnijoj fazi takmičenja.