Poljoprivrednik Eladin Žerić u nevolji nakon požara na imanju

Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini u problemima su zbog klimatskih promjena, rasta cijena, a u slučaju nesreće kakvu je zbog požara imanja doživio Eladin Žerić iz Bihaća, problemi su još veći.

Eladinu Žeriću iz naselja Sokolac nadomak Bihaća prethodnih dana izgorjela je štala u kojoj se nalazilo 17 grla stoke i velika količina sijena. Prilikom evakuacije životinje je uspio spasiti, s tim da su dvije povrijeđene, a kako dalje i kako štetu sanirati – ni sam ne zna. Upravo od poljoprivrede izdržava višečlanu porodicu.

– Meni je svaki dan sve teži i teži. Kako vrijeme ide, svjesniji sam situacije, šta se desilo i šta se moglo desiti. Sinoć je bila kiša, led je bio, moje blago je bilo vani. Ja znam kako je sinoć bilo meni, ali ovo je moj problem, moje osjećanje sa blagom – kaže Žerić.

Komšije u ovom kraju kažu da je Žerić pošten i vrijedan farmer. Pomoć mu pružaju i drugi poljoprivrednici šaljući mu sijeno i ostale potrepštine.

– Same njegove ruke govore da je vrijedan. Koga god upitate ovdje, radišan je, živi od toga. Kako će dalje i šta će, vidjet ćemo – kaže Eladinov komšija Ervin.

– Sijena donekle imam, imam i previše. Mogu reći da sam tu akciju obustavio jer mi je narod osigurao. Da sam primio sve, imao bih za naredne dvije godine. Ne mogu biti bezobrazan. Što ljudi planiraju dati, neka ostave, ako se pojavi ne daj Bože ponovo ovakav slučaj – kazao je Eladin Žerić.

Sopstvenih sredstava za popravku izgorjelog objekta Žerić nema, a nadu mu daje pomoć koju su obećali predstavnici lokalne, kantonalne i federalne vlasti.

– Došao sam prije svega da pružim ljudsku podršku ovoj porodici. Naravno da vlada ima sredstva i može pomoći u svojim kapacitetima, ali treba vidjeti i nadležnosti. Drago mi je da je tu bio gradonačelnik Bihaća sa predstavnicima kantonalne vlasti. Svi ćemo sa svog nivoa učiniti sve što je moguće da pomognemo ovoj porodici i da se grla smjesta, da nisu vani – rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH Kemal Hrnjić.

Nadležni su pregledom žarišta ustanovili kako su uzrok požara, najvjerovatnije, neispravne električne instalacije s tim da je brzom širenju vatre pogodovao i snažan vjetar.

Izvor: BHRT