Otvorene Sportske igre mladih u Vitezu

Danas su u Gradskoj sportskoj dvorani u Vitezu otvorene Sportske igre mladih, kojima je ove godine domaćin i organizacijski partner Općina Vitez. Službeno su igre otvorene obraćanjem općinskog načelnika Borisa Marjanovića, koji je upalio i plamen u znak otvorenja dvodnevne manifestacije.

Kao načelnik Općine Vitez, ponosan sam jer smo domaćini ovog natjecanja koje slavi sportski duh, timski rad i zdrav način života. Posebno sam sretan i zadovoljan da je od ove godine i Općina Vitez partner događaja i na taj način ujedinjena kroz ovu najveću amatersku sportsku manifestaciju u Europi s tisućama sudionika“, kazao je, između ostalog načelnik Marjanović.

Inače, Sportske igre mladih su najveća amaterska sportska manifestacija u Europi koja pruža djeci i mladima da se, potpuno besplatno, natječu u 10 sportova. Ove godine, ova velika manifestacija će po prvi puta biti održana i u Vitezu, i to danas i sutra (22.4. i 23.4.). Sudjeluju učenici iz svih pet osnovnih škola s područja općine Vitez, od prvog do devetog razreda.

Danas će se održati utrka i natjecanje u igri graničara, dok će natjecanje u ostalim sportovima biti sutra, kada aktivnosti počinju već od 8:00. Najuspješniji će se plasirati na završnicu prvenstva u Sarajevo, čiji pobjednici idu pet dana u Split.

Uz navedeno bit će organiziran i Dan sporta koji je namijenjen djevojčicama i dječacima od 1. do 5. razreda. Cilj ove manifestacije jeste animiranje djece da se od najmlađe dobi bave sportom i posvete zdravim životnim navikama.

Valja istaknuti kako su u prethodnih 13 godina, Igre ispratile više od 517.000 mališana i više od 20.380 finalista iz cijele Bosne i Hercegovine. Sportske igre mladih doprinose razvoju tolerancije i solidarnosti, poštivanju različitosti, stvaranju novih prijateljstava te omogućavaju fer djetinjstvo za sve mališane. Igre se, osim u Bosni i Hercegovini, održavaju već 28 godina u Hrvatskoj i 11 godina u Srbiji, te su na nivou regije okupile više od 2.500.000 sudionika. Projekt podržavaju i međunarodne institucije poput Vijeća Evrope, Europskog parlamenta, Međunarodnog olimpijskog komiteta, UEFA-e, kao i veleposlanici: Aleksander Čeferin, Predrag Mijatović, Jose Mourinho, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Džanan Musa, Marica Gajić, Benjamin Burić, Vedad Ibišević, Luka Modrić, Nemanja Matić, Karl-Heinz Rummenigge, Nikola Karabatić i dr.