Otkrivamo: Amerikanci kriju svoje vlasništvo u Pretisu i Binasu

Američka kompanija Regulus Global preuzela je ove sedmice 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i 23 posto dionica bugojanskog Binasa za ukupno 15-ak miliona KM, o čemu smo već pisali.

No, prema informacijama BiznisInfo.ba, ove dionice kupljene su preko takozvanog skrbničkog računa u jednoj sarajevskoj banci. To znači da će se na listi dioničara pojavljivati ime te banke, a ne američke firme.

Ova metoda, koja je u mnogim državama ukinuta zbog netransparentnosti, omogućava investitoru da potpuno anonimno preuzme neku kompaniju.

U tom slučaju samo banka skrbnik zna ime vlasnika računa, ali ga ona nije dužna i ne smije odati.

U svakom slučaju, dionica koje su kupljene u ponedjeljak prebačene su upravo na jedan takav skrbnički račun. U ovom slučaju zna se o kome se radi – samo zato što su mediji tu informaciju objavili iz svojih nezvaničnih izvora.

Još jedna stvar je zanimljiva. Na skrbničkom računu na koji su prebačene dionice Pretisa sada ima 37 posto dionica te firme. Kako smo rekli, u ponedjeljak je obavljena kupovina paketa od 33 posto dionica.

To znači da je vlasnik ovog računa, dakle američka kompanija koja se spominje, već ranije kupila 4 posto dionica. To govori da njihov interes za dionice Pretisa postoji odranije, a moguće je da će se kupovina dionica i nastaviti.

Oni, doduše, neće moći u potpunosti preuzeti ni jednu ni drugu firmu jer je većinski udio od po 51 posto u državnom vlasništvu, i zasad nema naznaka da će doći do privatizacije tog dijela. Dakle, mogu maksimalno ići do 49 posto vlasništva u ovom trenutku.

Podsjetimo, oni su u ponedjeljak kupili dionice Pretisa u vrijednosti od 14,3 miliona KM i kompanije Binas Bugojno za preko pola miliona KM.

Pretis je 2023. godine ostvario promet u iznosu od 76,5 miliona, dok je prijavljena dobit iznosila 10 miliona maraka. Kompanija je specijalizirana za proizvodnju granata, od kojih su najpoznatije one haubičke kalibra 155 milimetara.

Binas je drastično povećao prihode u prošloj godini. Binas je lani imao ukupne prihode od oko 25 miliona KM, odnosu na 8 miliona u 2022. godini, što predstavlja ogroman rast.