Održana obuka sudija za VAR tehnologiju u fudbalskoj ligi BiH

Na Ilidži su održane radionice za obuku sudija i asistenata suđenja WWin lige Bosne i Hercegovine u vezi sa upotrebom VAR tehnologije u bosanskohercegovačkom premijerligaškom takmičenju, koja će biti implementirana od naredne sezone i na terenima u našoj zemlji, javlja Anadolu.

Pored toga, danas je u prostorijama Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Sarajevu počeo „kick-off meeting“ sa predstavnicima Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) koji su odgovorni za uvođenje VAR tehnologije u sisteme takmičenja saveza pod okriljem ove međunarodne sportske organizacije.

Predstavnici FIFA na ovom sastanku su Michael Bailey iz Odjela za sudije i suđenje, koji je ujedno menadžer za strategiju i nove tehnologije FIFA. Pored njega je prisutan i Bhaveshan Moorghen koji je zadužen za sprovođenje, implementaciju i kontrolu uvođenja VAR/AVAR tehnologije u naš sistem takmičenja.

„Danas je veoma značajan dan za nas jer smo započeli ‘kick-off meeting’ sa stručnjacima FIFA-e za uvođenje VAR tehnologije u naše takmičenje. Ovo je veoma bitan korak u planiranju i koordinaciji svih aktivnosti koje će nas dovesti do potpune realizacije i konačne implementacije VAR tehnologije u našoj zemlji. Predstavnici iz FIFA-e će nam dati smjernice o svim tehničkim aspektima, edukaciji sudija i proceduralnim koracima koji nas očekuju u daljem periodu. Zahvalni smo FIFA-i na velikoj podršci u ovom bitnom segmentu unapređenja rada Saveza, podizanje nivoa kvaliteta suđenja u našoj Premijer ligi“, rekao je generalni sekretar N/FS BiH Adnan Džemidžić, te dodao:

FOTO: www.nfsbih.ba

„Veliko je zadovoljstvo vidjeti napredak koji se postiže u okviru održanih radionica i napredne obuke za implementaciju VAR tehnologije u naš sistem elitnog takmičenja. Sve ovo predstavlja značajan iskorak za bosanskohercegovački fudbal, što evidentno potvrđuje našu posvećenost unapređenju kvaliteta organizacije stalnih takmičenja. Svi učesnici pokazuju visoki nivo profesionalizma i nesebičnog entuzijazma, što nas iskreno uvjerava da ćemo biti spremni za uspješnu implementaciju VAR-a u narednoj takmičarskoj sezoni. Ovo nije samo tehnički napredak, već i korak koji će donijeti koristi, ne samo sudijama, igračima i klubovima, već i svim navijačima i ljubiteljima fudbala u našoj zemlji.“

VAR projekt menadžer Ognjen Valjić i glavni VMO (VAR match official) instruktor Elmir Pilav sa svojim saradnicima će predstavljati N/FS BiH na ovoj radionici.