Obilježena 32. godišnjica pogibije učenika Samira Mišića i odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH

Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova obilježena je 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a Republike Bosne i Hercegovine i ubistva učenika Samira Mišića.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak tim povodom položio je cvijeće i odao počast na spomen-obilježju Samiru Mišiću u krugu Policijske akademije FMUP-a.

Počast na spomen-obilježju odali su i članovi porodice Samira Mišića, Udruženja XlX i XX klase bivših polaznika škole na Vracama, predstavnici boračkih udruženja i delegacija Općine Novo Sarajevo na čelu sa načelnikom Hasanom Tanovićem.

„Naša moralna obaveza je da nikad ne zaboravimo stravične zločine koji su počinjeni nad nedužnim stanovništvom. Nikada ne smijemo zaboraviti da je Samir Mišić izgubio život braneći pravo na slobodu i suživot u Bosni i Hercegovini. Ovaj spomenik na Vracama služi kao podsjetnik novim generacijama ali i opomena da ne smijemo dozvoliti da žrtve prepustimo zaboravu“, kazao je Tanović.

Tog 5. aprila započela je opsada grada Sarajeva, što je značilo i početak agresije na Bosnu i Hercegovinu. Za Sarajevo i BiH tog historijskog dana, na nekadašnju policijsku školu na Vracama ispaljeno je hiljade metaka i stotine tromblonskih mina, a napad je počeo u ranim jutarnjim satima.

Šesnaestogodišnji Samir Mišić bio je učenik i pripadnik 20. klase i prva je žrtva napada na Centar za obuku kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine. Posthumno je odlikovan „Zlatnom policijskom značkom“.

Ukopan je na groblju Bare 14. aprila 1992. godine, a zbog ratnih dejstava niko od članova porodice nije prisustvovao dženazi i ukopu.

Patria