Norveški državni fond ostvario profit od 103 milijarde eura

Norveški državni fond objavio je danas da je u prvom kvartalu 2024. ostvario profit od 1,21 bilion norveških kruna, odnosno približno 103 milijarde eura, zahvaljujući visokim prinosima na ulaganje u akcije tehnoloških kompanija.

– Naše investicije u kapital su imale veoma visoke prinose u prvom kvartalu, posebno u tehnološkom sektoru – rekao je zamjenik generalnog direktora fonda Trond Grande, navodi CNBC, prenosi Tanjug.

Takozvani Državni penzijski fond Global, najveći svjetski državni fond, saopštio je da je krajem marta imao vrijednost od 17,7 biliona norveških kruna.

Relativni prinos u prva tri mjeseca 2024. godine je u saopštenju opisao kao “dobar” za investicije u kapital i investicije sa fiksnim prihodom, ali je napomenuo da su rezulatati slabiji u kategoriji nekretnina.

Povraćaj na ulaganja u kapital fonda u prvom kvartalu iznosio je 9,1 posto, dok je prinos na ulaganja sa fiksnim prihodom iznosio minus 0,4 posto, a prinos na ulaganja u nekretnine koje se ne kotiraju na berzi minus 0,5 posto.

Norveški državni fond, jedan od najvećih svjetskih investitora, je osnovan devedesetih godina prošlog vijeka da bi zemlja investirala višak prihoda iz naftnog i gasnog sektora.

Do danas je fond uložio novac u više od 8.800 kompanija u više od 70 zemalja širom svijeta.