Njemački proizvođač oružja gradi novu fabriku

Njemački proizvođač oružja Rheinmetall planira da u Litvaniji izgradi novu fabriku za proizvodnju artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara.

Njemački proizvođač municije i vlada baltičke države, koja je članica EU i NATO, potpisali su u utorak memorandum o razumijevanju u prisustvu litvanske premijerke Ingride Šimontė. Detalji dogovora nisu objavljeni.

Ulaganje kompanije Rheinmetall bit će najveće u odbrambenom sektoru Litvanije do sada i jedno od najvećih u istoriji zemlje.

– Ovo će pokrenuti našu industriju, našu ekonomiju i bezbjednost našeg regiona. Spremni smo da nastavimo da radimo s kompanijom kako bismo osigurali da ova priča o uspjehu brzo napreduje – rekla je Šimonte.

Prema njenim riječima, uskoro se očekuje početak pregovora o ugovoru o ulaganju. Litvanski ministar odbrane Laurinas Kasčiunas naglasio je da je proizvodnja municije u zemlji jedna od lekcija rata u Ukrajini.

– Nezavisnost o globalnim lancima snabdijevanja i proizvodnja ovdje u Litvaniji sastavni su dio nacionalne bezbjednosti i odbrane – rekao je ministar.

Rheinmetall je potvrdio planove za izgradnju fabrike za proizvodnju artiljerije u Litvaniji sredinom marta na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare za 2023. Oklopna brigada njemačkih oružanih snaga, Bundeswehr, takođe će u biti stalno stacionirana u baltičkoj državi.

To je prvi put od Drugog svjetskog rata da su njemački vojnici raspoređeni na teritoriji inostrane države.