“Nikola Nikić: Fudbal je moj život” – Nova sportska knjiga autora Suada Krajnovića o legendarnom fudbaleru

Upravo je iz štampe izašla sportska knjiga “Nikola Nikić: Fudbal je moj život”, autora Suada Krajnovića, pisca i sportskog novinara iz Gradačca. Ova knjiga već je prije svog izlaska izazvala veliko interesovanje, te su već zakazane promocije na raznim lokacijama u Bosni i Hercegovini.

Tekst: Suad Krajnović

Interesovanje za knjigu dokazuje i ideja da se prevede na grčki jezik, s obzirom na to da je Nikić tri godine igrao u Grčkoj, gdje je takođe ostao ljubimac navijača. To ukazuje na popularnost Nikole Nikića i uticaj koji je imao u fudbalu nekadašnje države.

Nikola Nikić je bio poznat po svojim igrama na lijevoj strani sarajevske Grbavice, kao izuzetan dribler i strijelac. Bio je dio ekipe Željezničara koja je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća igrala izuzetno atraktivan fudbal pod vođstvom legendarnog trenera Ivica Osima.

Nikićeva ljudska kvaliteta, smisao za šalu i angažman u trenerskim vodama nakon završetka igračke karijere, dodatno su doprinijeli njegovoj popularnosti. Autor knjige Suad Krajnović smjestio je sve ovo u knjigu koja obuhvata Nikićevu igračku i trenersku karijeru, odnose s porodicom i prijateljima, kao i mnoge fotografije koje su bile želja samog Nikića.

Knjiga je dobila recenzije od mnogih poznatih fudbalera i novinara s prostora bivše države, poput Sušića, Džajića, Baždarevića, Pižona, Šurjaka, Gudelja, Zajeca, Džeka, Pančeva, te novinara kao što je Senad Hadžifejzović.

Foto: Ammar Krajnović