Netanyahu kaže da postoji datum za invaziju izraelske vojske na Rafah

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je jučer svoju namjeru da izvrši vojnu invaziju na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze, izjavivši da “postoji datum”.

U jučerašnjoj video poruci, Netanyahu je rekao da je operacija u Rafahu od suštinskog značaja za pobjedu Izraela u ratu.

– To će se desiti. Postoji datum – ustvrdio je, ne otkrivajući više detalja.

Netanyahu je to izjavio dok su izraelski pregovarači bili u Kairu i razgovarali o naporima da se postigne sporazum o prekidu vatre s Hamasom.

I ranije je Netanyahu uporno ponavljao da Izrael mora poslati trupe u Rafah koji se smatra posljednjim uporištem militanata palestinskog Hamasa.

Međutim, međunarodna zajednica, uključujući i najbližeg izraelskog saveznika SAD, protive se najavljenoj operaciji, jer će oko 1,4 miliona civila koji su se sklonili tamo biti ozbiljno ugroženo.

Zvanični Izrael konstantno je ponavljao da ima plan za zaštitu civila.

– Izrael kupuje 40.000 šatora kako bi se pripremio za evakuaciju Rafaha – rekao je jedan izraelski zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Omogućavanje ljudima da se vrate u Kan Junis moglo bi ublažiti pritisak na Rafah, ali mnogi nemaju domove u koje bi se mogli vratiti.

Grad je također verovatno pun opasnih neeksplodiranih ubojnih naprava koje su ostale nakon borbi.

Patria