Nastavlja se ‘sapunica’ u Barceloni: Laporta naložio Decu da traži novog trenera

Nastavlja se debakl Barcelone. Zbog onoga što je trener Xavi rekao na presici prije nebitne prvenstvene utakmice s odavno otpalom Almerijom, u klubu je, prema pisanju Marce, “krenuo tsunami”, a As je daleko konkretniji te piše da je bijesni predsjednik Joan Laporta naložio sportskom direktoru Decu da počne potragu za novim trenerom.

Najslušanija radijska postaja Cadena SER se slaže: “Vodstvo Barcelone vrši velik pritisak na Laportu da otpusti Xavija. Trenera je i njegov stožer zamolio da odu iz kluba.”

Što je Xavi izgovorio da si je tako sredio otkaz, i to samo dva mjeseca nakon što je povukao odluku da sam ode na kraju sezone, donesenu poslije domaće katastrofe od Villarreala, poraza 3:5? Javno je poručio da Barcelona nema novca za takmičenje s Realom i da su nužna pojačanja kako bi to pokušao te je podsjetio navijače da ova Barca nema veze s onom iz trofejne prošlosti: “Navijači moraju razumjeti da ova Barcelona nije ona od prije 25 godina. Prije bi trener Barce došao predsjedniku i rekao: ‘Želim ovog igrača, i ovog, i još onog.’ Toga više nema. No mi moramo pojačati momčad ako ne želimo da sve ostane kao što je.

U suprotnom, bit će nam jako teško boriti se protiv Reala i u Europi. Ne može se napredovati ako ne bude određenih promjena u momčadi. Pokušat ćemo se nositi s Realom. Ipak, smatram da navijači Barcelone moraju razumjeti da je situacija jako teška, posebno u ekonomskom smislu. Nismo na istoj razini kao ostali vrhunski klubovi. Navijači to moraju razumjeti. To ne znači da se nećemo boriti, ali situacija je takva da su nam potrebni stabilnost i vrijeme. Pokušat ćemo sve da se iduće sezone nosimo s Realom.”

As piše da su na ovo u upravi Barce poludjeli. Ne samo zato što legenda i trener kluba odašilje ovako malodušnu poruku pesimizma, predaje i odustajanja govoreći o novoj sezoni, i to čak tri mjeseca prije nje, nego jer je “Xavi na sastanku u Laportinoj kući govorio potpuno drugačije. Njegovo izlaganje bilo je puno vjere u momčad i sredstva koja ima te je naglasio da je za poboljšanja potrebno tek par lako ostvarivih promjena. Ovakva radikalna promjena u njegovom nastupu, i to javno, izazvala je toliko ogorčenje da Laporta i Deco nisu išli s momčadi jučer u Almeriju niti su bili na utakmici”.

Xavi je prošle sezone vodio Barcelonu do naslova u La Ligi, ali ga ove sezone nije uspio obraniti od Reala. Najveći rival izbacio ga je i u španjolskom Superkupu, a u Kupu kralja ispao je već u četvrtfinalu. U Ligi prvaka eliminiran je u istoj fazi iako je u prvoj utakmici pobijedio kod PSG-a.