Napetost raste u kampovima Furyja i Usyka pred borbu za neprikosnovenog prvaka u teškoj kategoriji

Britanski bokser Tyson Fury rekao je da se raduje borbi protiv Ukrajinca Oleksandra Usyka koja donosi titulu neprikosnovenog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

Fury i Usyk boriće se u noći između subote i nedjelje u Saudijskoj Arabiji za titulu neprikosnovenog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, za pojaseve u verzijama WBC, WBO, WBA i IBF, u meču od 12 rundi.

“To je veliko dostignuće, pošto neprikosnoveni prvak znači da si broj jedan u diviziji i sve stvari koje idu uz to, da imaš sve šampionske pojaseve odjednom. Posljednji put, u igri su bila samo tri pojasa”, rekao je Fury za Sky.

Posljednji put neprikosnoveni prvak prije 25 godina bio je Lennox Lewis, pobjedom protiv Evandera Holyfielda.

“Sada ima mnogo toga više za borbu. Ovo je prvi put u istoriji da ima više pojaseva, više nego kada su se borili Lewis i Holyfield. Veoma sam uzbuđen i radujem se tom zadatku”, rekao je Fury.

Velika je napetost u kampovima obojice boksera, a Furyjev otac John Fury je glavom udario jednog od članova Usykovog tima.

“Oba tima su ovdje, oba tima žele pobjedu i to obojici mnogo znači. Obojica su neporaženi i najbolji će pobijediti”, rekao je Fury.

Usyk duel dočekuje kao WBA, IBF i WBO šampion, dok Fury ima WBC pojas.

Obojica kao neporaženi ulaze u duel, Usyk ima skor 21-0, a Fury 34-0-1.

Ako Usyk pobijedi, biće neprikosnoveni prvak u dvije težinske kategorije, pošto je prethodno bio i šampion u kruzer kategoriji.

“Prikupljam energiju za subotu, to je veoma važan dan za mene. Drugačije je u kruzeru. Ovo je teška kategorija. Ovo je kraljevska kategorija. Mnogi ljudi koji treniraju boks i imaju priliku da dođu u tešku kategoriju, svi sanjaju da boksuju u toj kategoriji. To je najveća kategorija, to je apsolutno kralj”, rekao je Usyk za Sky.