Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Snježne padavine i drastičan pad temperature zabrinule su poljoprivrednike u Semberiji, koji kažu da će tek za nekoliko dana znati da li će biti štete na usjevima i u voćnjacima.

Prognoze za naredne dane predviđaju slično, pretežno oblačno vrijeme, u nižim područjima kišu ili susnježicu, a u višim područjima snijeg.

Sa 30 na pet stepeni za manje od 24 časa. Pored glavobolje za meteoropate koju je izazvala nagla promjena vremena, glavobolju imaju i poljoprivrednici zbog snijega koji je prekrio usjeve.

Nakon dobrog početka godine, nagli pad temperature i snježne padavine zabrinule su poljoprivredne proizvođače. Snijeg u aprilu nikog nije obradovao.

– Ranije je sve krenulo, jagoda već crveni se, danas sutra prekosutra vidjećemo ima li štete. Po meni ne pretjerano, ali biće, ipak je hladno to, tako da vidjećemo – rekao je poljoprivrednik Đorđe Vakčić za BHRT.

– Vjerovatno će biti dosta polomljenog voća, nadati se da neće biti mraza. Ukoliko se još desi mraz i ovu godinu možemo da zaboravimo sa rodom voća i povrća. Šteta će biti kolika će biti, prilično velika vjerovatno – dodao je poljoprivrednik Muris Mujanović.

Stručnjaci kažu da je svaka nagla promjena temperatura stres za biljke, baš kao i za ljude.

Prema statističkim podacima, svake pete godine povremeno provijavaju pahulje u četvrtom kalendarskom mjesecu, ali su uglavnom prolaznog karaktera.