Maersk: Očekuje se pad obima tereta zbog sigurnosne situacije u Crvenom moru

Danska brodarska kompanija Maersk objavila je da se u drugom kvartalu očekuje gubitak obima tereta u cijelom sektoru od 15 do 20 posto između Dalekog istoka i Evrope zbog sigurnosne situacije u Crvenom moru, javlja Anadolu.

U saopštenju kompanije Maersk navodi se da su napadi Huta u Jemenu na kontejnerske brodove u Crvenom moru negativno utjecali i na prevoz tereta ove kompanije između Dalekog istoka i Evrope.

Dodaje se da su se zbog najnovije sigurnosne situacije u Crvenom moru, Maersk i drugi špediteri počeli udaljavati iz regije iz sigurnosnih razloga.

Kako se navodi, brodovi su umjesto na tjesnac Bab-el-Mandeb usmjereni na Rt dobre nade na atlantskoj obali Južnoafričke Republike.

U saopštenju je naglašeno da je zbog ove promjene potrebno više vremena i troškova za dostavu tereta na odredište.

“Lančani efekti sveukupne situacije su kašnjenja, nedostatak opreme i kapaciteta te nagomilavanje brodova”, objavila je kompanija Maersk.

Huti od prošle jeseni napadaju komercijalna plovila u Crvenom moru, posebno ona koja idu za Izrael. Tvrde da je cilj napada izvršiti pritisak na Izrael da zaustavi smrtonosni napad na Pojas Gaze, gdje je od prošlog oktobra ubijeno skoro 35.000 ljudi.

Napadi su potaknuli Sjedinjene Američke Države (SAD) i Veliku Britaniju da pokrenu osvetničke zračne napade na lokacije Huta u Jemenu.

Crveno more jedan je od najčešće korištenih pomorskih puteva za prijevoz nafte i goriva.