“Led Media” kupila potraživanja “Kompanije Dušanić” Prnjavor

Privredno društvo “Led Medija” iz Banjaluke kupilo je potraživanja prnjavorske “Kompanije Dušanić” za 803.500 KM, a novac od ove prodaje biće iskorišćen za djelimično namirenje povjerilaca.

Na licitaciji, koja je održana u prostorijama banjalučkog Okružnog privrednog suda, pristigle su dvije ponude, a početna cijena je bila upola manja od ukupne vrijednosti potraživanja, od oko 1,5 miliona KM.

Nakon odluke Skupštine povjerilaca i saglasnosti Odbora povjerilaca, prema riječima stečajnog upravnika ove kompanije Nataše Kosić, objavljen je oglas o prodaji potraživanja u dva predmeta koja se odnose na potraživanja “Kompanije Dušanić” u postupku prodaje zemljišta u vlasništvu “Metal” Banjaluka.

Prodajom ovog potraživanja napravljen je, kazala je za “Glas Srpske” Kosić, veliki pomak sa mrtve tačke u ovom stečajnom postupku.

– Stečeni su uslovi da se konačno izvrši djelimično namirenje povjerilaca koje je planirano iz ovih sredstava, zahvaljujući odličnoj saradnji stečajnog upravnika sa Odborom povjerilaca i dobrim razumijevanjem potrebe da se povjerioci koji godinama čekaju namirenje svojih potraživanja bar djelimično što prije namire – rekla je Kosić.

Dodala je da postoji još nekoliko postupaka koji se vode pred sudovima u RS-u i oni bi trebalo da dovedu do uvećanja stečajne mase.

– Nadam se da ćemo uspjeti vratiti bar dio imovine stečajnog dužnika koja je otuđena u toku prethodnog postupka na nezakonit način i time opet namiriti povjerioce u što većem procentu – istakla je Kosić.

Ona je naglasila da je firma “Proizvodnja Dušanić” iz Prnjavora najveći povjerilac u ovom stečajnom postupku, sa ukupnim potraživanjem u iznosu od 3,9 miliona KM u opštem isplatnom redu, zatražila privremenu mjeru zabrane prodaje nekretnine i time zaustavila postupak prodaje nekretnina u Modriči i Prijedoru.

– U međuvremenu, privremena zabrana prodaje je ukinuta što se tiče Modriče, a uskoro očekujemo isto to i kad je riječ o lokaciji u Prijedoru. U narednim danima biće nastavljena prodaja benzinske pumpe i građevinskih parcela u Modriči – kazala je Kosić.

Ona je podsjetila da je u maju 2019. godine pokrenut prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka nad pravnim licem “Kompanija Dušanić” Prnjavor.

– Nakon godina izigravanja suda i izbjegavanja ovlaštenog lica Mire Dušanić, supruge Petra Dušanića, da primi poziv suda za održavanje ročišta, u maju prošle godine otvoren je direktni stečajni postupak, jer je nekoliko povjerilaca podnijelo pravosnažna sudska rješenja sa prijedlogom za izvršenja i dokazima da ona nisu izmirena u roku od 90 dana, čime su se stekli uslovi za otvaranje direktnog stečajnog postupka – rekla je Kosić.

Ukupna prijavljena potraživanja u stečajnom postupku, prema njenim riječima, iznose 16,94 miliona maraka, od čega je priznato ukupno 6,74 miliona. Na razlučne povjerioce odnosno UIO BiH, Poresku upravu RS, Rafineriju ulja Modriča i “Alfa Trejd MG” Zvornik odnosi se 1,32 miliona maraka.

– Viši isplatni red čine supružnici Mira i Petar Dušanić kao jedini zaposleni u momentu otvaranja stečaja i njihova potraživanja iznose ukupno 24.393 KM. Ostalo su povjerioci opšteg isplatnog reda – naglasila je Kosić.

Ukupno procijenjena imovina “Kompanije Dušanić” u stečaju iznosi 4,29 miliona KM i čine je nekretnine u Modriči i Prijedoru te akcije koje stečajni dužnik posjeduje u drugim privrednim društvima.

Stečajna masa naknadno je povećana unosom iznosa potraživanja u predmetima u izvršnim postupcima u ukupnom iznosu od 1,57 miliona KM.